Vkladanie smoly do pošvy či všemožné cvičenia. Takto sa ženy v minulosti chránili pred otehotnením.dreamstime
StoryEditor

Vkladanie smoly do pošvy či kýchanie: Takto sa ženy v minulosti snažili zabrániť otehotneniu

16.11.2022, 19:00
Vzťahy

Vedeli ste o tom, že chrániť sa pred nechceným tehotenstvom snažili aj ľudia v dobách, v ktorých by ste to nepredpokladali? Áno, je to tak. Nie vždy mali ženy k dispozícii kondómy, antikoncepciu či vnútromaternicové telieska. Pozrite sa, čo všetko dokázali v minulosti urobiť preto, aby neotehotneli.

Kleopatra vedela ako na to

Expertkou na rozličné antikoncepčné prípravky bola nepochybne aj Kleopatra. Síce viedla bohatý sexuálny život, mala len tri deti. Podľa historikov sa proti otehotneniu údajne chránila špeciálnou zmesou z olivového a cédrového oleja, ktorý miešala s olovnatou masťou a kadidlom.

Kapustný list či smola v pošve

Islam je síce veľmi náboženskou a konzervatívnou krajinou, aj tu sa v dávnych dobách lekári usilovali pomôcť ženám s nežiadúcim tehotenstvom. Jedným z nich je islamský lekár Al-Rází, ktorý zastával na svoju dobu naozaj pokrokové názory. Predovšetkým bol propagátorom prerušovaného pohlavného styku, ktorý sa však už dnes pokladá za menej účinnú antikoncepciu. Ženám však zvykol odporúčať, aby sa pred otehotnením chránili vkladaním železnej strunky, smoly alebo kapustného listu do pošvy.

image

Aby ženy neotehotneli, mali si do pošvy vkladať kapustný list alebo smolu.

dreamstime

Bizarná antikoncepcia v stredoveku

V stredoveku patrila ochrana pre nechceným počatím k zakázaným témam. Napokon sa jej aj tak rozhodli venovať niekoľko lekárov či kňazov. Niektorí ženám odporúčali, aby tri dni po sebe ráno vypili jeden liter vody, v ktorej kováči chladili kliešte. Iní tvrdili, že pred otehotnením sa môžu ženy ochrániť pľuvaním do žabích papúľ alebo pitím kokteilov zo zajačej krvi či ovčieho trusu. Našťastie, tieto bizarné praktiky sú už dávno zažehnané.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:41