Peniaze dokážu výrazne ovplyvniť váš vzťah s partnerom.dreamstime
StoryEditor

Keď sa vo vzťahu primiešajú do hry peniaze, dokážu ovplyvniť aj tú najväčšiu lásku. Tu začínajú problémy!

30.10.2023, 12:00
Vzťahy

Síce vám romantické filmy a knihy tvrdia, že láska je to najdôležitejšie v živote, v reálnom svete je to bohužiaľ výrazne inak. Totiž, po období, kedy vám ku šťastiu stačia zamilované pohľady a romantické slová, treba začať riešiť nové situácie. Jednou z nich sú aj peniaze, ktoré vo vzťahu dokážu zmeniť mnohé. Pozrite sa, čo všetko financie ovplyvňujú.

Dlhy vo vzťahu

Má váš partner veľa dlhov? Či už sa jedná o nezaplatené poistenie, účty za telefón alebo kreditné karty, môže to zaťažiť vzťah. Vďaka dlhom môžete mať pocit, že nesiete všetku zodpovednosť za toho druhého a vo vzťahu sa nemôžete posunúť ďalej. Žiadne výlety, spoločné bývanie či kúpa auta, a to len kvôli problémom s financiami.

Finančná nespokojnosť

Peniaze dokážu ovplyvniť vzťah aj vtedy, keď sa cítite finančne nespokojné. Ak sa totiž neustále stresujete z nedostatku financií, nemôžete byť vo vzťahu naozaj šťastné. Máte podobný problém? Skúste sa o tom s partnerom porozprávať a vysvetlite mu, ako sa veci majú a ako sa cítite.

image

Konflikty vo vzťahu kvôli finančnej nespokojnosti, nevere či dlhom.

dreamstime

Zdieľanie a rozdeľovanie peňazí

Vzťahy sú rôzne. Niektoré páry chcú spolu zdieľať všetko, zatiaľ čo iné uprednostňujú prerozdelenie financií. Bohužiaľ, neexistuje správna alebo nesprávna odpoveď, je to naozaj vec osobných preferencii. Pre niekoho môže totiž zdieľanie všetkého vytvoriť pocit jednoty a intimity, no pre iného to môže znamenať zásah do súkromia. Ak sa však s partnerom nezhodnete na tom, ako nakladať s peniazmi, môže to viesť k vážnym problémom, stresu a hádkam,.

Finančná sila

V mnohých vzťahoch má jeden z partnerov väčšiu kontrolu nad financiami ako ten druhý. Síce to nie je zlá vec, no môže to spôsobiť problémy. Totiž, ten z vás, ktorý má najväčšiu finančnú silu, môže robiť finančné rozhodnutia bez vás, ovládať vás alebo manipulovať s vami. Rovnako tak sa vy môžete cítiť nevypočuté či neschopné, a to rozhodne žiadna z vás nechce.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 05:19