Niektoré nezhody vzťah pomaly a potichu zabíjajú.pexels
StoryEditor

Týchto sedem chýb možno vo vzťahu robíte aj vy. Vzťah potichu zabíja nuda, kritika aj žiarlivosť

28.10.2022, 18:00
Vzťahy

Zdanlivo robíte všetko správne. Vo vzťahu nezažívate žiadne extrémne situácie a žijete si v harmónii bok po boku celé roky. Sem tam niečo povedzme „neklapne“, no raz dva sa to uprace a vy tomu neprikladáte žiadnu váhu. Čo však v prípade, ak niečo vo vás alebo vo vašom vzťahu pomaličky vrie a je len otázkou času, kedy to vybuchne?

Kým niektoré opodstatnené dôvody naberú pri smerovaní vzťahu rýchly spád, iné ho ničia a zabíjajú pomaly, postupne a bez varovania.

Nuda

Toľko energie ste na začiatku vášho vzťahu vynaložili na to, aby to fungovalo. Aby nebola nuda, aby ste mali stále dostatok spoločných aktivít a príležitosti na zábavu či na spoznávanie nových vecí. Spoločne. No po rokoch spolužitia už niekedy túžite mať svätý pokoj. Nebaví vás nikoho animovať a do spoločných aktivít sa musíte vyslovene nútiť. Pozor na to! Nuda je jedným zo zabijakov vzťahov, preto sa aj napriek občasnej lenivosti premôžte a vymyslite pre vás a partnera atraktívny program. Spoločné chvíle a zážitky vždy stoja za to. A to isté platí aj pre vás, ako individualitu. Buďte aktívny. Nič totiž nie je pre vášho partnera viac zaujímavé, ako to, keď vidí, že sa o svoj program viete postarať aj sama a nevylihujete celé dni na gauči.

Žiarlivosť

O tom, že žiarlivosť žiadnemu vzťahu neprospeje, niet pochýb. Žiarlivosť bola dôvodom na rozchod u mnohých párov a ani sa nečudujeme. Neustále upodozrievanie či bezdôvodné scény a výstupy časom prestanú baviť každého. Oberajú ľudí o energiu a pokiaľ vaša polovička nezablúdila zatiaľ do inej spálne, vaše správanie ju tam čoskoro iste doženú.

Intimita

Pod pojmom intimita si väčšina z vás predstaví intímny kontakt so svojim partnerom. Pravdou však je, že intimita neznamená len mať s partnerom sex. Intimita znamená dôveru. Intimita znamená komunikáciu, psychickú podporu aj oporu. Intimita znamená byť vo vzťahu otvorený. Vyznávajte si lásku. Buďte jeden druhému oporným bodom. Akonáhle sa stráca váš záujem o partnera, odchádza s spolu s ním zo vzťahu aj intimita a je to pomaly začiatok konca.

Kritika

Poznáte to. Ste unavené a máte pocit, že celá domácnosť padá len na vašu hlavu. S tým samozrejme prichádzajú výčitky. Že nič neurobil, že urobil málo, prípadne, že niečo neurobil dosť dobre, alebo podľa vašich predstáv. Kritika nie je vždy práve tou najlepšou motiváciou. Preto, ak sústavne vašu polovičku kritizujete a vyhadzujete mu na oči, čo neurobil správne, zmeňte rétoriku. A to čo najskôr. Komunikácia je aj v tomto prípade kľúčom k úspechu a požiadať niekoho o pomoc, či upresniť mu svoje požiadavky a predstavy nie je nikdy na škodu. Práve naopak. Pokiaľ vášmu partnerovi záleží na vzájomnej pohode a spokojnosti, rád prehodnotí svoju účasť napríklad aj na domácich prácach. A vy následne nezabudnite na pochvalu!

Klamstvo

Lož má krátke nohy. To je fakt a vy sa o tom naozaj nemusíte presvedčiť na vlastnej koži. Ak sú klamstvá, či milosrdné lži stále prítomné vo vašom vzťahu, niečo nie je v poriadku. Hrať sa na niekoho kým nie ste, tiež nie je ideálna cesta. Nech už lži nazvete akokoľvek a odôvodnite si ich hneď niekoľkými výhovorkami v rade vedzte, že môžu naštrbiť váš vzťah a dôveru v ňom natoľko, že už viac nebude cesty späť.

Peniaze

Och, tie peniaze. Však áno. Sú kameňom úrazu v nejednom vzťahu a v zásade je úplne jedno, či ich máte málo, veľa, alebo tak akurát. Vaše a partnerove predstavy o míňaní môžu byť častokrát úplne odlišné. A tu dochádza ku konfliktom. Ak vo vzťahu riešite peniaze príliš často, je na vás vyvíjaný enormný tlak a to tiež váš vzťah postupne, ale isto zabíja.

Deti

Znie to síce hrozné, ale aj tie najzamilovanejšie páry neustáli zmenu vo vzťahu, keď do neho prišli deti. Vaše spolužitie má zrazu úplne iný rozmer. A niekedy je najmä pre ženy veľmi náročne, prepínať sa medzi rolou matky a partnerky. Partner sa tak cíti byť odsunutý na druhú koľaj a pochopenie a lásku začne hľadať v náručí inej ženy. Nejdeme polemizovať o tom, čo je správne a čo nie. Samozrejme, že empatia a vzájomné porozumenie hrajú v tomto prípade kľúčovú úlohu, no nielen voči ženám, ale aj v opačnom garde.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:50