Flirt na pracovisku môže byť príjemným osviežením, no môže so sebou priniesť aj isté úskalia.dreamstime
StoryEditor

Vzťah na pracovisku? Niektoré firmy nemajú nič proti, no v Japonsku vám to nedovolí ani pracovná zmluva

05.09.2022, 18:00
Vzťahy

Niekedy si človek nevyberie, do koho sa zaľúbi. Niekedy vzťahu prajú všetky okolnosti, inokedy je plný komplikácii. A čo ak stretnete vášho vyvoleného na pracovisku? V USA by vašu love story považovali za vrcholne neprofesionálnu, v európskych krajinách firmy zväčša nemajú nič proti, no takí Japonci si to, aby ste vaše city držali na uzde, dokonca poistia v pracovnej zmluve.

Vzťah či flirt na pracovisku nie je ničím neobvyklým. Je pomerne jednoduché zamilovať sa do kolegu, s ktorým denne chodíte na obed či poobednú kávu, prípadne vám pomáha s plnením pracovných úloh. A ak vám popri tom pomôže aj s tým, aby ste sa cítili milovaná a atraktívna, nepoviete nie.

Nebudete prvá ani posledná

Z výskumov vyplýva, že až 94 % ľudí už zažilo jemné iskerenie ba dokonca flirt na pracovisku. Niektoré prerastú do vzťahov, iné skončia skôr ako poriadne začnú. Avšak bilancia je celkom pozitívna, pretože viac ako 30 % vzťahov, ktoré na pracovisku vzniknú, aj pokračujú a končia happy endom. Takže ak ste náhodou nezadané a kolega vás už dlhšie láme, aby ste prijali jeho pozvanie na kávu, neváhajte! Nikdy totiž neviete, či sa z nezáväzných stretnutí nevyvinie niečo viac.

Pozitíva versus negatíva

Tak ako všetko, ani v tomto prípade to nemusí byť vždy úplne ružové. Ak ste na teambuildingu alebo vianočnej párty skončili v náručí vášho kolegu, nemusí to byť okolím prijaté s nadšením. A možno aj vy sami budete chvíľu zmätení a budete uvažovať, či vám to príliš neskomplikuje nielen váš súkromný, ale aj pracovný život. Pozitívom je, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa budete do práce tešiť oveľa viac ako doposiaľ. Iskrenie medzi dvomi ľuďmi je vždy príjemné a budete v očakávaní, čo každý ďalší deň so sebou prinesie. Pravdepodobne stúpne aj vaša produktivita, keďže sa budete aj pred objektom svojho záujmu snažiť zapôsobiť vedomosťami. Atmosféra však môže mať aj úplne iný rozmer. Najmä, ak náklonnosť na párty bola spôsobená u jedného z vás len väčším množstvom vypitého alkoholu. Úplne vám veríme, že by ste sa v tomto prípade najradšej hodili od pondelka na dlhodobú PN-ku. Vyhýbať sa jeden druhému je v malom office doslova nemožné a môže nastať dusno nielen medzi vami, ale aj kolegami, ktorých senzory iste veľmi rýchlo zaznamenajú, že sa niečo deje. Platí to aj v prípade, že máte plnohodnotný vzťah s kolegom a rozídete sa. Aj vtedy to môže negatívne ovplyvniť fungovanie vás a celého tímu.

Čo na to váš zamestnávateľ?

Na Slovensku a v okolitých krajinách vám voči firme nevyplývajú žiadne povinnosti ani nariadenia tohto druhu. V USA vám tiež priamo vzťah nikto nezakáže, ale nečudujte sa, ak sa na vás budú pozerať pomedzi prsty a budú to považovať za maximálne neprofesionálne. Japonci v tom však majú jasno. Už pri podpise pracovnej zmluvy sa zaväzujete, že žiadny vzťah na pracovisku z vašej strany nevznikne. Majú na to hneď niekoľko dôvodov. Prvým je už spomínaná atmosféra a negatívny vplyv v prípade, že sa rozídete. Druhý, a to celkom racionálny dôvod je, že vďaka tomu predchádzajú obviňovaniu a vykonávaniu sexuálneho obťažovania napríklad zo strany nadriadených.

Flirt so šéfom

Obzvlášť ošemetná je situácia, ak to zaiskrí medzi vami a šéfom. V prvom rade musíte byť absolútne diskrétni a priznať vzájomné sympatie nebude také jednoduché. Závisť niektorých ľudí nemá hranice a môžete byť akokoľvek šikovné a vaša láska čistá, nevyhnete sa obviňovaniu a dohadovaniu o tom, prečo ste spolu. Veľakrát práve ten, kto ťahá vo vzťahu a v práci za kratší koniec radšej z firmy odíde, aby sa predišlo zbytočným rečiam a aby váš vzťah mohol napredovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 23:47