Zažili ste catcalling aj vy?dreamstime
StoryEditor

Pokrikovanie, pískanie či vulgárne a nechutné poznámky: Catcalling zažila už takmer každá žena

02.09.2022, 18:00
Vzťahy

Túžite si dať červený rúž, vyjsť na ulicu bez podprsenky alebo si vziať kraťasy či obtiahnutú sukňu, pretože sa tak cítite dobre? Mnohé ženy však pred odchodom z domu zastaví jedna vec. Catcalling - problém, ktorý je považovaný za banalitu, pretože zaň nehrozí žiadny postih.

Stalo sa vám niekedy, že na vás muži pokrikovali, pískali alebo mali vulgárne, nepríjemné poznámky na vaše telo či oblečenie? Takmer každá žena už zažila catcalling. Je to problém, ktorý mnohí považujú za banalitu, pretože zaň nehrozí žiadny postih, no nemalo by to tak byť, nemyslíte?

Nie kompliment, ale problém

Rozhodli ste sa, že si oblečiete šaty, do ktorých si nemôžete dať podprsenku, lebo by presvitala alebo trčala na chrbte? Mnohé ženy zastaví fakt, že tak nemôžu vyjsť na ulicu, no sú aj také, ktoré sa chcú cítiť dobre, a preto nerozmýšľajú nad následkami. Predstavte si to, idete po ulici a zrazu započujete pískanie, trúbenie či vulgárne poznámky na vašu osobu. V tom momente pocítite poníženie a možno aj strach z toho, že by komentáre mohli zájsť až k prenasledovaniu či sexuálnemu napadnutiu.

Catcalling zažilo už veľmi veľa žien, patríte k nim aj vy? Nie je to však forma komplimentu, ale problém, ktorý treba riešiť. Veď predsa, ženy nemôžu za to, že je leto a vysoké teploty ich nútia odhodiť vrstvy oblečenia. Takéto poznámky potom nie sú len nechutné, ale takisto môžu v žene zanechať nepríjemné pocity. Najhoršie je, ak si ju v tej chvíli nikto nezastane a ona sa musí s touto skúsenosťou vysporiadať úplne sama.  

Žiadne postihy a zľahčovanie

Jedna z najhorších vecí na catcallingu je, že zaň nehrozí žiadny postih. Keď sa žene niečo takéto stane, okoloidúci sa len zasmejú alebo mlčia a pozerajú do zeme. Málokto si však uvedomuje, že ignorácia je v podstate tolerancia a muži tak obťažovanie praktizujú ďalej. Ak sa žena rozhodne na túto tému upozorniť alebo sa zdôveriť so svojim problémom, často sa môže stretnúť s jej zľahčovaním, a to najmä zo strany mužov. Najbežnejšou reakciou je, že pokiaľ je to len pokrikovanie, nič sa nedeje. Zamysleli sa však niekedy, že ženy sa v takýchto situáciách necítia len ponížene a nepríjemne, ale majú skutočný strach o zdravie a život? Žiadna žena by sa na ulici nemala cítiť ohrozene a zraniteľne, a preto je potrebné, aby spoločnosť začala catcalling naozaj riešiť. Dovtedy, kým sa táto téma stane spoločenským problémom, prezradíme vám, ako sa proti catcallingu môžete brániť.

Proti catcallingu sa môžete brániť

Ak na vás budú v budúcnosti muži pokrikovať či pískať, môžete sa brániť. V prvom rade je dôležité, ak nebudete môcť ignorovať nechutné poznámky, aby ste použíli silnú a ráznu vetu. Môžete si ju pokojne nacvičiť doma pred zrkadlom, no musí znieť prísne a odhodlane. Ak takéto vety použijete v reálnej situácii, odíďte so vztýčenou hlavou a poďakujte si za svoju odvahu. Ak si uvedomíte svoju silu a fakt, že hanbu ste práve hodili na toho, kto ju chcel spôsobiť vám, ten pocit je na nezaplatenie. Neskôr nezabudnite skontrolovať, či za vami dotyčný nekráča alebo vás neprenasleduje. Pripravte sa však aj na to, že po vašej vete môžu prísť reakcie rôzneho typu. V takomto momente to berte tak, že dotyčný priznáva, že prehral.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 17:25