Čo na ženách považujú muži za najpríťažlivejšie?unsplash
StoryEditor

Ani prsia, ani nohy: Vedci opísali, aké typy žien sa mužom páčia najviac

31.03.2023, 11:00
Vzťahy

Mnohé ženy by chceli vedieť, po čom muži túžia. Či už sa chystajú na rande a nevedia, ako zapôsobiť, alebo chcú vedieť, prečo im vzťahy doteraz nevyšli. Síce má každý človek vlastné preferencie, vďaka vedcom sa však podarilo zodpovedať otázku ohľadne ľudskej príťažlivosti. Aké ženy sa teda mužom páčia?

Niekomu sa páčia štíhle, namaľované a dokonalo oblečené ženy, iného priťahujú skôr brunetky s plnšími bokmi a poprsím. Existuje veľké množstvo mužských kombinácii a preferencii u žien, a preto je celú večnosť záhadou, čo sa opačnému pohlaviu páči zo všetkého najviac. Vďaka vedcom sa však nedávno podarilo odkryť toto tajomstvo a odpovedať na otázku, po čom muži naozaj túžia.

Prirodzený mejkap a očné tiene

Väčšina mužov tvrdí, že uprednostňuje ženy bez mejkapu, pretože tak vyzerajú prirodzene a nemajú problém spoznať ich, keď sa ráno zobudia. Sú však aj takí, ktorým sa páči výrazný mejkap, ktorý údajne dodáva žene šmrnc. Vedci v nedávnom výskume na online zoznamke zistili, že priemerný muž pozve s oveľa väčšou pravdepodobnosťou na rande ženu, ktorá má mejkap. V prieskume analyzovali profily 1 200 žien a prišli na to, že tie, ktoré mali očné tiene, rúž a lícenku, mali väčšiu šancu, že ich muži oslovia než tie, ktoré boli nenamaľované. Vďaka tomu sa zistila aj skutočnosť, že mužov priťahujú predovšetkým očné tiene a na druhom mieste rúž.

Blondíny či brunety?

Niektorí preferujú vyššie ženy, iní nižšie. Sú muži, ktorí sa obzrú po blondínach, ale aj muži, ktorým sa páčia skôr brunety. Síce sa každému páči niečo iné, vďaka vedcom sú mužské preferencie jednoznačnejšie. Odhalili totiž, že až 74 % mužov si všimne ženu na základe vlasov a 44 % z nich tvrdí, že je to prvá vec, ktorá ich zaujme. Takisto sa ukázalo, že sa mužom páčia viac hnedovlasé a čiernovlasé ženy v porovnaní s blondínami či ryšavkami. V číslach to znamená, že až 60 % mužov uprednostňuje tmavú farbu vlasov a pre 33 % z nich sú hnedé vlasy najpríťažlivejšie. Čo sa týka dĺžky a účesu, tak najviac mužov preferuje rozpustené a rovné alebo kučeravé vlasy. Krátky strih, bohužiaľ, nebol spomenutý ani u jedného z nich.

image

Nie sú to blondíny ani ryšavky, ale brunety a čiernovlásky.

pexels

Nie sú to prsia ani nohy

Aj keď je vnímanie ženskej krásy individuálne, vedci napokon odhalili, aká postava priťahuje mužov najviac. Zistilo sa, že za najatraktívnejšiu považujú ženu, ktorá má ideálny pomer pása a bokov. Čo to znamená? Vo výskume predložili vedci mužom fotografie žien, vďaka ktorým mali určiť, ktoré sú pre nich aj príťažlivejšie. Pri rozhodovaní sledovali aj pohyby ich očí a prišli na veľmi zaujímavú skutočnosť. Spočiatku sa muži zahľadeli najmä na objem dekoltu, no napokon ich zrak zostal aj tak visieť niekde inde, a to v pomere medzi obvodom drieku a bokov. Najlepšie hodnotenie dostali ženy, ktorých obvod drieku tvoril 70 % z obvodu bokov.  

Vyšší ženský hlas je príťažlivejší

Je známe, že ženám sa väčšinou páčia muži, ktorí majú hlbšie položený hlas. Ako je to s hlasom u mužov? Síce vám to môže prísť zvláštne, no podľa vedcov je to u nich presne opačne. Priťahujú ich vyššie položené hlasy, ktoré podľa mužov symbolizujú reprodukčnú zdatnosť, ženskosť, štíhlosť a atraktivitu. Odborníci taktiež tvrdia, že vyšší ženský hlas pôsobí mladistvejšie, korektnejšie a pre budúceho partnera príťažlivejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 01:25