S príchodom dieťaťa sa zmení veľa vecí, no mali by ste si dať s partnerom pozor na baby-clash.unsplash
StoryEditor

Dieťa by mali partnerov stmeliť, no postaví ich proti sebe. Baby-clash zažíva veľa párov, patríte medzi ne?

17.08.2022, 15:00
Vzťahy

Mnohým párom zmení život príchod dieťaťa na nepoznanie. Niektorých to vďaka nemu spojí, posilní, iných naopak rozdelí. Baby-clash je vo vzťahoch veľmi rozšíreným fenoménom a takisto aj príčinou množstva rozchodov. Zistite, či ho s partnerom prežívate aj vy a ako ho môžete prekonať.

Nečakali ste, že vám príchod dieťaťa zmení život od základov? Možno ste sa na rodičovstvo dlho pripravovali, čítali ste si všemožné rady a tipy, no realita bola úplne iná. Bohužiaľ, radosť niekedy vystrieda bolesť a dieťa, ktoré by malo partnerov stmeliť, ich postaví proti sebe. Práve túto skutočnosť charakterizuje nový fenomén vo vzťahoch nazývaný baby-clash. Tento prevrat spôsobený narodením dieťaťa sa stal príčinou veľkého množstva rozchodov. Totiž partneri niekedy venujú svojim deťom až prílišnú pozornosť, prehnane ho rešpektujú, analyzujú a stáva sa, že sa v rodine stanú deti úplne všetkým. Nejedná sa však o výchovu, ale o správanie a činy čerstvých rodičov, ktorým príchod dieťaťa spôsobil doslova šok. Týmto problémom musia čeliť páry, ktoré zažívajú baby-clash.

Žiarlivosť zo strany mužov

Podľa prieskumov až 10 % mužov dokáže žiarliť na svoje dieťa. Niektoré matky totiž po narodení potomka zabudnú na partnera a všetku pozornosť venujú len bábätku. Muži sa tak cítia ako by boli len do počtu alebo robili asistenta, ktorý domov nosí peniaze, kúpe drobčeka a chodí nakupovať. Ak sa partner cíti odstrčený, mal by sa o tom so svojou polovičkou porozprávať a zorganizovať domáce povinnosti tak, aby vyšli v ústrety obom.

Všetko robím len ja

Stáva sa, že ak sa jeden z partnerov cíti odstrčený, ten druhý si naopak myslí, že ho jedného dňa povinnosti zavalia. Mnohé ženy majú pocit, že partner necháva všetko na nich. Dobrým príkladom môže byť nočné vstávanie k dieťaťu, ktoré sa odzrkadľuje najmä na nálade nedostatočne vyspatej matky. Každý problém má však riešenie. Ak muž nevstáva v noci k dieťaťu, pretože sa potrebuje vyspať kvôli práci, môže sa o potomka postarať v noci cez víkend. Keď chodia do práce obaja partneri, jednoducho si starostlivosť budú striedať. Všetko je to o vzájomnej dohode.

image

Všetku pozornosť venujete dieťaťu, no na partnera zabúdate.

unsplash

Príchod dieťaťa a žiadny sex?

Mnoho párov po narodení dieťaťa zredukuje počet intímnych chvíľ na minimum. Síce sa na sexuálnej túžbe väčšiny mužov s príchodom potomka nič nemení, u žien to tak byť nemusí. Partnerky totiž potrebujú nehu a pozornosť, aby dostali chuť na sex. Ak ju nemajú, nepretvarujú sa a radšej sex odmietnu. Rozhadzujúce je však pre ne aj to, aká doma vládne atmosféra, či sú unavené alebo majú strach o dieťa. V každom prípade je však úplne normálne, že sa do intímností nenútite, no po narodení dieťaťa by ste rozhodne nemali zabúdať na dotyky, maznanie alebo hladkanie, ktoré vás s partnerom v intímnom ohľade určite neoddelia. Takisto by sa ženy mali snažiť o to, aby odmietali sex čo najjemnejším spôsobom.  

Nevšíma si ma a nemá na mňa chuť

Ak má vo vzťahu jeden z partnerov pocit, že pre toho druhého už nie je prioritou, nemá naň chuť, jednoducho rezignuje. Muži to napríklad riešia tak, že sa po práci zvalia pred televízor a vylihujú tam aj do noci. Máte pocit, že si vás partner po narodení dieťaťa už ani nevšimne? V takomto prípade bude najlepšie, ak sa o tom so svojou polovičkou porozprávate. Takisto si môžete urobiť spoločný filmový večer, zájdite spolu do mesta na prechádzku alebo na rande. Jednoducho si pripomeňte chvíle, ktoré ste robili predtým. Niektoré veci by sa totiž meniť nemali ani po narodení vášho dieťaťa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:37