Vyhorieť môžete aj v prípade, že je na vás robený nátlak zo strany vášho šéfa.pexels
StoryEditor

Za vaším vyhorením nemusí stáť len prepracovanosť. Častou príčinou tohto syndrómu býva šéf!

22.08.2022, 15:00
Vzťahy

Syndróm vyhorenia je pojem, ktorý sa začal skloňovať predovšetkým v súvislosti so zamestnaním. Podľa prieskumov postihuje zhruba polovicu zo zamestnancov a toto číslo je alarmujúce. Okrem pracovného života totiž ovplyvňuje aj kvalitu toho súkromného a zlé psychické rozpoloženie sa odrazí na všetkých frontoch.

Už len pomyslenie na prácu vám spôsobuje úzkosť a vy musíte každé ráno pozbierať všetku silu na to, aby ste sa aspoň ako – tak namotivovali vstať a šli do práce? Navyše úroveň stresu, ktorý prežívate, sa už blíži k hranici únosnosti? Je načase problém pomenovať a zistiť, čo alebo kto je jeho príčinou.

Vyhorenie

Syndrómom vyhorenia trpia ľudia, ktorí precenili svoje sily a ich workoholizmus a perfekcionizmus ich doslova priviedol na pokraj ich síl. Nie nadarmo sa hovorí o tom, že v živote by ste mali dosiahnuť balans. Kompenzovať prácu oddychom a vedieť vypnúť. Syndróm vyhorenia je dôsledok chronického stresu na pracovisku. Okrem vyčerpania a negatívneho pohľadu na okolitý svet sa prejavuje aj zníženou produktivitou. Pokiaľ tieto pocity či únava vo vás pretrvávajú aj po príchode domov po tom, ako si doprajete poriadnu dávku oddychu či dovolenky, je nevyhnutné priznať si, že niečo nie je v poriadku.

Množstvo práce, alebo nepríjemný šéf?

V niektorých prípadoch dochádza k syndrómu vyhorenia najmä ak je človek prepracovaný, no jednou z príčin môže byť aj váš priamy nadriadený. Neustály nátlak, neprimerané správanie a reakcie či častokrát neopodstatnená kritika pôsobia veľmi demotivujúco. K nepohode rovnako prispieva, ak je váš šéf náladový a nepredvídateľný. Pracovať totiž s niekým, koho náladu ovplyvňuje to, ako sa práve vyspal, alebo dokáže z ničoho nič zmeniť správanie, je najmä pre slabšie a citlivejšie povahy veľmi stresujúce. K vyhoreniu rovnako prispieva aj takzvaný bossing. Ak neustále rovíte pod vedením niekoho, kto striehne na každý váš krok, prideľuje vám príliš málo alebo príliš veľa práce a vyžaduje od vás nonstop nadpriemerný výkon, navyše neporovnateľný s tým, aký očakáva od vašich ďalších kolegov, skôr či neskôr sa to odrazí na vašej psychike.

Zdravotné problémy

To, že dlhodobý stres so sebou prináša aj množstvo zdravotných problémov je fakt. Ľudia, pracujúci v toxickom prostredí, majú až o 60% vyššiu šancu, že ich postihne niektoré z kardiovaskulárnych ochorení. Infarkt, obezita, depresie. Aj toto sú následky stresu, ktorý na vás v práci dopadá. V prípade vyhorenia však neváhajte a vyhľadajte odbornú pomoc. Trávte plnohodnotne svoj voľný čas a venujte sa svojim koníčkom, ktoré vás robia šťastnými. Športujte, relaxujte a užívajte si spoločný čas s rodinou a priateľmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 01:22