V niektorých krajinách sú rozvody stále zakázané.pexels
StoryEditor

Najkratšie manželstvo trvalo 3 minúty. Pozrite si túto a ďalšie kuriozity o rozvodoch vo svete

15.07.2022, 18:00
Vzťahy

Rozvodovosť z roka na rok stúpa a právnici naprieč celým svetom sa nestíhajú čudovať, s akými dôvodmi na rozvod niektoré páry prichádzajú. Kým v niektorých prípadoch sú argumenty opodstatnené a vážne, nájdu sa aj kuriózne prípady.

To, čo vám v jednej krajine pred súdom prejde ako reálna príčina rozpadu manželstva a následný rozvod, v iných krajinách rovnaké prekážky považujú za absolútne nezmysel.

Trvácne manželstvá

Kým v niektorých krajinách sa končí rozvodom až 50% manželstiev, v iných je rozvodovosť veľmi nízka a nedosahuje ani 1%. Kto vie, aké čísla by dosiahli napríklad také Filipíny, ktoré momentálne rozvody nepovoľujú. Rozvod je možný len v prípade moslimských párov. Ďalšou krajinou, v ktorej sú rozvody zakázané je Vatikán. Tento štát v štáte ich striktne odmieta, kým zvyšok Talianska samozrejme, rešpektuje. A do tretice je jednou z krajín s nízkou rozvodovosťou India. Tu rozvody povolili zhruba pred sedemdesiatimi rokmi, dovtedy bolo rozviesť nefunkčné manželstvo doslova nemožné. Aj napriek tomu, že páry už majú viac než polstoročie možnosť vycúvať zo vzťahov, ktoré nie sú zrovna ideálne, túto možnosť využije len zhruba 1%. Stále totiž pred súdom neobstoja hocijaké dôvody na odchod z manželstva. Musia byť vážne a podložené nepriestrelnými dôkazmi.

Kuriózne rozvody

Sú štáty, ktoré sa stretávali s tak absurdnými dôvodmi prečo chceli manželia svoj zväzok ukončiť, že museli do zákonov zakotviť, že isté skutočnosti naozaj nie sú neprekonateľné. Napríklad taká svokra. Obyvatelia kansaského Wichitu majú smolu, pretože nezhody so svokrou, ktorá môže byť zdrojom hádok im žiadny súd na rozpad manželstva neuzná.

Skutočne vtipný rozvod sa uskutočnil nedávno v Bosne. Manželia ako dôvod uviedli, že sa obaja zaľúbili do niekoho iného. Keďže šlo o človeka z jednej virtuálnych zoznamok, nevedeli o koho ide. Aj napriek tomu však chceli svoje manželstvo ukončiť. O to väčšie bolo ich prekvapenie, keď sa po rozvode chceli s dotyčným stretnúť, no na dohodnutom mieste sa stretli už rozvedení ex manželia. Tým až po značnej chvíli došlo, že ich vyvolený je vlastne ich bývalý.

Skúste si tipnúť, koľko trvalo najkratšie manželstvo. Bolo to necelé tri minúty. Nevesta totiž z manželstva vycúvala doslova pred oltárom, po tom, čo najskôr prepadla na vlečke vlastných šiat na čo ju jej právoplatný počastoval vyberaným slovníkom. A bolo po vytriezvení a aj po láske. A ak by ste si mysleli, že starí ľudia sa už nerozvádzajú a chcú v pokoji dožiť svoj život s človekom, na ktorého sú zvyknutí, tak máme aj prípad 99 ročného stačeka, ktorý sa rozviedol so svojou ženou takmer pred smrťou preto, že sa dozvedel, že ho jeho žena pred sedemdesiatimi rokmi podviedla. Nuž, čo k tomu dodať. Snáď len to, že snáď starý pán urobil na sklonku života dobré rozhodnutie.

Rozvedení

Ani na život rozvedených párov sa rôznych kultúrach neprihliada rovnako. V Japonsku by vás nečakali žiadne zbytočné obštrukcie ani naťahovačky. Manželstvo je rozvedené po vyplnení formulára a nie sú nutné ani siahodlhé stretnutia na súde. No so vstupom do druhého zväzku je tu istá diskriminácia žien. Niežeby chcel niekto po predošlej zlej skúsenosti opäť vhupnúť do manželstva, no keby aj náhodou áno, muži môžu v podstate áno povedať ďalšej vyvolenej hneď po rozvode, kým žena na to právo nemá minimálne po dobu ďalších šiestich mesiacov.

Naopak, muži v niektorých častiach Austrálie, najmä teda v prípade domorodých kmeňov, musia byť neustále v strehu. Ich ženy totiž môžu povedať áno aj počas trvania manželstva, ktoré týmto pádom rovno zaniká. Ak teda nechcú, aby sa z nich stali zo dňa na deň rozvedení muži, musia sekať dobrotu. Toto veru neznie zle, čo poviete?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:51