Mikropodvádzanie sa považuje za novodobý druh nevery.dreamstime
StoryEditor

Nevera je aj mikropodvádzanie. Možno ste sa ho dopustili i vy, ale ani o tom neviete

25.07.2023, 19:00
Vzťahy

Podvádzanie môže mať viacero podôb. Či už sa jedná o mimopartnerský sex alebo vášnivé bozky a nekalé dotyky. V súčasnosti má však nevera aj iné odtiene. Trendom je najmä mikropodvádzanie, ktoré komplikuje veľké množstvo vzťahov. Zistite, či ste sa ho už náhodou nedopustili aj vy.

Za podvádzanie môžeme považovať takmer čokoľvek. Všetko závisí len od toho, ako máte s partnerom nastavené hranice. Sú ľudia, ktorým nekalé dotyky či letmé bozky nevadia, ale sex už považujú za neveru. Na druhej strane sú tu aj tí, ktorí podvádzaním nazývajú aj to, keď sa ich partner na opačné pohlavie pozrie či usmeje. V súčasnosti však medzi pármi vládnu iné trendy nevery, ktoré vznikli s vplyvom sociálnych sietí. Takzvané mikropodvádzanie je v skutočnosti oveľa bežnejšie než si myslíte a nesúvisí s dotykmi, sexom či bozkami. Tento typ nevery zruinoval už veľké množstvo vzťahov. Zistite, či ste sa ho už náhodou nedopustili aj vy.

Znie nevinne, no je veľmi nebezpečné

Každý pár má inú predstavu a limity lojality, ktoré by sa nemali prekročiť. Možno aj preto platí, že niektorí považujú za neveru to, čo sa iným ešte zdá úplne v poriadku. Mikropodvádzanie patrí k najnovším trendom nevery, a aj keď ho mnohí berú za jemnejšiu formu podvádzania, pre vzťah to môže byť veľmi nebezpečné.

Netreba sa preto nechať zmiasť jeho menom. Síce sa takéto činy na sociálnych sieťach môžu zdať nevinné, ale fakt, že má partner potrebu to pred vami skryť, signalizuje vážny problém. Prezradíme vám, čo všetko môžete považovať za mikropodvádzanie.

Obyčajné „páči sa mi to“ ako nevera?

Podvádzanie je samo o sebe nemorálne, no podľa odborníkov na vzťahy sa mu v dnešnej dobe nedá len tak vyhnúť. Na rozdiel od tradičnej nevery, za mikropodvádzanie sa považuje napríklad flirtovanie v podobe lajku na Facebooku či Instagrame, ktorý dá váš partner opačnému pohlaviu alebo posielanie textových správ kolegovi o veciach, ktoré sa v žiadnom prípade netýkajú práce. Takisto sem patria aj sexuálne komentáre k príspevkom či zdieľanie odhalených fotografii, ktoré sú zjavne určené na prilákanie ostatných.

Mikropodvádzanie môže byť v podstate čokoľvek, čo by ste mimo sociálnych sietí považovali za neveru. Áno, patrí sem aj vypisovanie si s bývalými partnermi či sledovanie atraktívnych ľudí s pocitom, že vás priťahujú. Ak ste sa dopustili mikropodvádzania aj vy, mali by ste vedieť, že si čochvíľa môžete zničiť vzťah.

Stanovte si s partnerom hranice

Samozrejme, mikropodvádzanie nemusí byť pre niektorých také zničujúce ako fyzická nevera, no aj tak vystavujete váš vzťah veľkému riziku. Ak váš partner totiž nemá problém podvádzať na sociálnych sieťach, nemusí sa neskôr strániť ani nevere v tradičnom ponímaní. Vzhľadom k tomu, že každý vzťah je iný, hranice podvádzania sa môžu líšiť. Ak nechcete zažiť neveru takéhoto typu, snažte sa s partnerom porozprávať o tom, čo považujete za prijateľné a čo naopak už nie. To, že si spoločne určíte hranice, dokážete znížiť riziko, že jeden z vás toho druhého omylom zradí bez toho, aby si to uvedomil.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:47