Osvojte si pravidlá správneho dialógu.Dreamstime
StoryEditor

Naučte sa počúvať. Týchto 5 rád z vás urobí kráľovnú komunikácie s partnerom

06.07.2022, 18:00
Vzťahy

Kedy ste si naposledy s partnerom či mamou sadli a rozprávali sa? Musíte premýšľať? Tak je možno najvyšší čas začať sa rozprávať viac.

Tráviť spoločne čas, odhaľovať svoje pocity a vymieňať názory patrí k chvíľam, ktoré robia život plnohodnotným a vedú k šťastnému vzťahu. Neprichádza u vás doma k rozhovorom spontánne? Postupujte systematicky. Naplánujte si konkrétny čas a hodinu, napríklad každý týždeň. V tento čas sa jeden druhému môžete zveriť a povedať, čo vás trápi, alebo, naopak, teší. Ďalším variantom je dohodnúť si jasný signál, ktorý znamená, že danú vec chcem rozhovorom riešiť hneď.

Osvojte si pravidlá správneho dialógu a naučte sa spoločne rozprávať, a tak prehlbovať váš vzťah.

5 ZÁSAD ZDRAVÉHO DIALÓGU

Akceptujte

Každý má právo na vlastný názor, na jeho vyjadrenie, či sa nám to páči alebo nie. A práve naša vnútorná akceptácia iného názoru je základným predpokladom úspešného dialógu.

Dávajte otvorené otázky. Vyjadrujte záujem, nie hodnotenie. Nechajte druhého otvorene rozprávať a poskytnite mu bezpečný priestor, v ktorom budete iba načúvať.

Buďte konkrétny

Ak chcete niekomu niečo vytknúť, buďte konkrétny. Poukážte na určitý prejav správania či konkrétne pochybenie, nehodnoťte či neodsudzujte celého človeka. Inými slovami – môžem odmietnuť tvoje správanie v danej situácii, ale zároveň ťa mám rád/a ako človeka.

Z môjho pohľadu

Otvárajte komunikáciu z pozície tzv. ja-formulácie. Kritiku, ale aj pochvalu je pre niektorých ťažké prijať, ak je povedaná na úrovni všeobecného tvrdenia: „Ty si taký a onaký.“ Ak je hodnotenie vyjadrené tým, čo si na tom druhom všímam, ako o ňom premýšľam, čo sa mi na ňom páči alebo nepáči, je to ľahšie prijateľné.

Jasne a k veci

Keď rozprávame o niečom nepríjemnom, často máme tendenciu hovoriť v náznakoch. Protistrana ich nemusí pochopiť alebo si ich vysvetlí nesprávne, čo môže byť ešte horšie. Skúste si dopredu pripraviť, čo chcete druhému povedať, či si predstaviť, ako mu danú vec hovoríte. Pomôže vám to v reálnej situácii.

Parafrázujte

Táto technika sa využíva v komunikácii na pracovisku, ale veľmi funkčná je aj v partnerských vzťahoch. Keď váš partner dohovorí, skúste stručne a svojimi slovami zopakovať, čo hovoril. Sami si tak ešte raz ujasníte a možno aj lepšie pochopíte jeho slová. Navyše dáte druhej strane najavo, že ste skutočne počúvali.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 17:25