Vo vzťahoch si dajte pozor aj na reč tela, ktorá môže zničiť všetku lásku medzi vami.dreamstime
StoryEditor

Neublížia len slová či skutky, ale aj reč tela. Pozor na tieto gestá, zničíte nimi všetku lásku

25.04.2022, 12:00
Vzťahy
Vzťah je krehká záležitosť, raz ste dole a raz hore. Ak chcete, aby medzi vami vládol pokoj, dôvera a rovnováha, nemali by ste si dávať pozor len na slová či skutky. Lásku totiž môžete zničiť aj rečou tela, ktorú používate pri obyčajnom rozhovore. Vyhnite sa týmto gestám a postojom.

Možno ste si to nikdy neuvedomovali, ale konflikt medzi partnermi nemusí vzniknúť len z nesprávne použitých slov či skutkov, ale aj kvôli zlej reči tela. Niekedy totiž stačí malé gesto, ktoré partner môže vnímať, akoby ste mu hlasno vynadali. Dajte si pozor na to, aké postoje v komunikácii používate, niektorými si totiž môžete zničiť všetku lásku.

Prekríženie rúk

Poznáte to, partner vám niečo hovorí, vy s tým nesúhlasíte, no nechcete mu to povedať, aby ste sa zbytočne nepohádali. Netreba však zabúdať na to, že niekedy slová zabolia menej ako reč tela. Dajte si pozor na prekrížené ruky v komunikácii, ktoré symbolizujú okamžitý nesúhlas a obranné stanovisko. Partnerovi totiž dávate najavo, že ste voči jeho názorom a slovám uzavreté. Ak zaujmete takýto postoj, nikdy nič nevyriešite, ale všetko zhoršíte.

Ukazovanie prstom na partnera

Pamätáte si ako vás v detstve učili, že prstom sa na ľudí neukazuje? Nebolo to pre nič za nič. Toto pravidlo by ste nemali ignorovať ani vo vzťahoch, a to najmä pri výmene názorov. To, že na partnera ukážete prstom, naznačuje osobný útok, ktorý rozhodne neprispeje k vyriešeniu vašich sporov. Vďaka tomuto gestu vyvoláte agresiu z druhej strany a napätie. Tak ako aj v komunikácii, obviňovať partnera nie je správne. Ak sa nechcete hádať, zaujmite uvoľnený postoj bez ukazovania prstu.

image

Ukazovaním na partnera okamžite vytvoríte konflikt.

dreamstime

Zhrbený postoj

Aký postoj volíte v komunikácii s partnerom, keď sa cítite zraniteľné alebo smutné? Vo väčšine prípadov je to nepochybne zhrbenie. Sklonená hlava, zvesené ramená a zohnutý chrbát. Najčastejšie volia tento postoj práve ženy. Nielenže si ním škodíte po zdravotnej stránke, ale vysielate signál partnerovi, že mu nedôverujete a cítite sa zraniteľne. Zároveň týmto gestom vyjadrujete svoje nízke sebavedomie. Verte či nie, ak sa budete pri hádkach často hrbiť, zničíte medzi sebou všetku lásku.

Prezeranie telefónu pri konverzácii

Toto gesto sa týka najmä mladších párov a celkovo novodobých vzťahov. Kontrolujete si pri komunikácii s partnerom telefón? Takýto postoj je viac než neslušný, pretože telefóny sú v súčasnosti veľkými rozvracačmi vzťahov. Ak doň nazriete pri konverzácii, partnerovi tým dáte okamžite najavo, že nie je pre vás dôležité to, čo hovorí. Zároveň, ak dáte prednosť mobilu, prestanete partnera počúvať a urazíte ho na plnej čiare. Dajte si pozor na to, aby ste to už nikdy neurobili, málokto totiž dokáže znášať ignoráciu dlhodobo.

image

Pozerať do telefónu pri komunikácii s partnerom je neslušné.

dreamstime

Otočenie chrbtom k partnerovi

Jedno z tých menej príjemnejších gest je otočenie sa k partnerovi chrbtom. Má podobný význam ako prezeranie telefónu. Možno si to neuvedomujete, no mnohí sa otáčajú nie len pri hádkach, ale aj vtedy, keď im partner rozpráva niečo pekné. Či už potrebujete niečo urobiť alebo niekam odísť, je to veľmi urážajúce. Ak vám partner hovorí niečo dôležité, snažte sa ho počúvať a udržiavať očný kontakt.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:06