Naučiť sa povedať nie je ťažké, ale oslobodzujúce.Pexels/Anete Lusina
StoryEditor

Krátke, ale ťažké. Naučte sa povedať NIE a zistíte, že iným neškodíte a sebe robíte dobre

05.04.2022, 06:00
Vzťahy
Nehovorí sa to ľahko však? A predsa je jednoduchšie a prijateľnejšie nechať sa dotlačiť do rozhodnutí a skutkov, ktoré nám nie sú v danom okamihu úplne po vôli. Len preto, aby neutrpela pohodlnosť toho druhého či nebodaj, aby si nemyslel, že ste nezdvorilý. Spozorneli ste po prečítaní tejto vety? Tlieskame!

Prvý krok k tomu, ako sa k veciam a pravdaže aj k ľuďom postaviť čelom asertívnym NIE na perách, ste v tomto okamihu zvládli. Uvedomenie si, že niečo nie je v poriadku a vy to nielen cítite, ale aj túžite vykonať inak, je naozaj cesta. Cesta, ako zo starých koľají zísť a vykročiť inak. NIE je oslobodzujúce, vyslovte ho nahlas.

Hranice sú základ

Kdekoľvek a kedykoľvek. V bežnom živote, v rodine, v práci aj vo vzťahoch. Máte chuť z plných pľúc zakričať stačilo?! Už vás ďalej nebaví plniť výlučne priania iných, myslieť si to, čo od váš očakávajú, správať sa a mať názor, s ktorým počítajú? Nerobte veci, ktoré robiť nechcete! Povedať NIE je základom, ak si chcete chrániť svoje hranice, Presadzujte svoje zámery s ohľadom na práva iných, robte kompromisy, dávajte bez očakávania, ale nebojte sa ľudí ani odmietnuť či sklamať. Ono je to v poriadku. Vždy. Dôležitá je len forma, akou NIE podáte a či na ňom trváte. Pretože s jeho vyslovením možno príde fáza, keď sa druhá strana rozhodne nevzdať a pritlačí. Nenechajte sa manipulovať, svoje rozhodnutie neospravedlňujte ani nevysvetľujte.  

Zdravé sebavedomie

Presne ono je dôležitým predpokladom pre úspešné odmietnutie. Znie to zvláštne? Vôbec nie! Neistota v medziľudských vzťahoch, v rozhodovaní aj názoroch, neustála potreba sa niekomu zavďačiť a vyhovieť – to všetko sú signály poukazujúce na nízke sebavedomie a žiadnu sebaúctu. Ak si nevážite samy seba, nehľadajte prirodzený rešpekt a úctu ani vo svojom okolí. A začarovaný kruh sa môže točiť ďalej. Iba, že sa rozhodnete ľúbivé ÁNO vymeniť za oslobodzujúce a vôbec nie panovačné NIE. Budete prekvapené, aká ľahkosť časom vo vašom živote zavládne. Pretože prežívanie rovnocenných vzťahov, vzájomný rešpekt aj právo na odmietnutie je oveľa prirodzenejšie.   

Tréning robí majstra

Nech hľadáte, ako hľadáte, vo svojej slovnej zásobe ste toto magické slovíčko stále nenašli? Odmietnuť sa dá aj bez jasného NIE a hlavne, všetko chce nielen čas, ale aj tréning. Techniku odmietnutia je skutočne možné natrénovať. Skúste vysloviť NIE v situáciách, ktoré nie sú ani pre jednu zo strán kľúčové. V situáciách, v ktorých možno nakoniec ustúpite alebo svoj názor zmeníte. Pomôžte si barličkou v podobe slov – verím, že ma pochopíš, nehnevaj sa či nechcem sa ťa dotknúť. Neustupujte zo svojej pozície, buďte k sebe úprimné a autentické. A už vôbec sa nezaoberajte štipľavými poznámkami a svoju osobu, že ste zrazu pyšné či dokonca arogantné. NIE! Iba ste konečne dospeli do bodu, keď vlastné potreby a pocity uprednostňujete nad záujmami okolia.

5 rád, prečo sa naučiť povedať NIE

  • Spoznáte vlastné priority

Budete prekvapené, ako NIE dokáže zmeniť váš život a jeho plnohodnotnejšie prežívanie. Odmietnutím získate čas a priestor spoznať seba, vlastné priority či veci, ktoré vás bavia a napĺňajú.

  • Nevyhoviete každému

A ani sa o to viac nesnažte. Vždy natrafíte na niekoho, komu sa váš názor či rozhodnutie nebude pozdávať. Je to v poriadku. Základ je predsa byť sama sebou a nehrať hry, ktoré sa očakávajú.

  • Čas pre seba

Dosť bolo povinných piatkových jázd, hrania tenisu či večerných steakov. Možno konečne zistíte, že radšej po celom týždni oddychujete doma, chcete plávať a dopriať si porciu cestovín.

  • Sila slova ÁNO

Jednoduchá rovnica, ktorá vás určite nadchne. Ak sa naučíte hovoriť NIE bez obáva a pocitov viny, ľudia si začnú oveľa viac vážiť úprimné ÁNO.

  • Zbohom, stres

Pripisovali ste ho pracovnému nasadeniu a životnému tempu? S každým neúspechom v podobe vyjadrenia postoja a rozhodnutia ste si na seba uplietli bič. V podobe ďalších povinností a stresu. NIE je zárukou oveľa väčšieho pokoja.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 20:41