pexels.com
StoryEditor

"Nezvestná" alias našla som si priateľa

27.03.2017, 19:00
Vzťahy
Konečne prišiel. Pán M. Vysnívaný muž s čarovným úsmevom, ktorý vám podlamuje kolená. Ten chlap vie použiť tie správne slová, občas vám prinesie kvety alebo darček a vy sa ocitáte v neznámej galaxii, kde nič okrem vás dvoch neexistuje. Doslova.

Trávite s ním všetky voľné chvíle a keď aj nie, vaša myseľ nie je schopná prijímať nič iné. Všetkým, ktorých stretnete hovoríte iba o pánovi M. Mobil nepúšťate z ruky a v práci ste nonstop online. Občas odpíšete zvedavej kamarátke, ak sa na NEHO opýta, inak ani nestrácate čas, čakáte totiž na správu od jediného odosielateľa. Časť dňa, keď sa nevidíte iba prežívate, vaše ja kdesi lieta a ožije až keď je konečne pri  ňom. Tak sa začína váš nový život. Život s ním. IBA S NÍM.

Hovorí sa, že láska nás núti strácať rozum. A ono je to tak, že ak sa „namotáte“, tak niet cesty späť. Ste schopná takých vecí, že vás nespoznáva ani vaše najbližšie okolie. Ste šťastná a to je samozrejme fajn, ale aj tu existujú hranice. A sú dosť dôležité.

​Mali ste svoj svet, ktorý ste si budovali počas svojho života. Vy sama. Prichádzali na to, čo sa vám naozaj páči, robili to, čo ste mali rada a čo vás napĺňalo. Popri pravidelných aktivitách ste spoznali veľa ľudí, z ktorých sa mnohí stali vašimi priateľmi. Mali ste svoje zvyky a svoje koníčky. Predtým. Pán M to zmenil. A vy ste sa zrazu akoby stratili zo sveta. Všetci len konštatujú, že vás dlho nevideli, rozprávajú sa o vás medzi sebou, lebo s vami sa rozprávať nemôžu. Nemajú totiž ako.

Nezabúdajte na kamarátky

Kým ste sa s pánom M ešte spoznávali, sama ste ich volali von každý deň, aby ste im prinášali čerstvé novinky z vášho začínajúceho vzťahu. Museli ste s nimi preberať do detailov všetko, čo pekné pre vás urobil a čo pekné vám povedal. Boli ste z neho na mäkko vy, aj ony, v dobrom vám závideli, tešili sa s vami. A potom to prišlo. Začali ste s ním chodiť. Snaha vašich kamarátok stretnúť sa s vami je odvtedy, nech je akákoľvek veľká, úplne zbytočná. Už po stýkrát ste im zrušili pravidelnú kávu, pretože s ním idete do kina, na večeru, vyvenčiť psa. Keď vás volajú v piatok na víno, vyhovoríte sa, že už ste sa sľúbili pánovi M, pretože film, ktorý budete večer pod dekou pozerať sa jednoducho nedá pozerať v sobotu. To už máte totiž v rámci domáceho kina naplánovaný iný. V skutočnosti by ste s ním išli aj opravovať auto a podávať mu náradie, len aby ste boli s ním. Kamarátkam nezavoláte ako je mesiac dlhý, dokonca ani vtedy keď vám od nich svieti neprijatý hovor. Nepýtate sa na ich život, nezaujíma vás. Dôležité je iba to, čo sa deje s vami dvomi. A o koľkej sa dnes stretnete, pretože sa jednoducho musíte vidieť každý deň, aj keby čo bolo. Pán M by sa predsa mohol nahnevať. Práve to je vaša vnútorná výhovorka, aby ste sa sama pred sebou ospravedlnili, že kamarátky zanedbávate.

Správne hádate, že to nie je zrovna najlepšie riešenie. Najmä ak to trvá dlho. Kamarátky si možno prvých pár týždňov budú hrýzť do jazyka a snažiť sa vás pochopiť, ale ženský pohár trpezlivosti sa väčšinou rýchlo preleje. A tak môžete rátať s tým, že sa vám to vráti. Nechcete s nimi nikam chodiť? Prestanú vás volať. Kašlete na nich? Budú vás ohovárať. Áno, aj tie najlepšie. Po pol roku sa spamätáte a pôjdete s nimi von? Bude to čudné, na to sa pripravte. Ony toho bez vás za ten čas stihnú prežiť veľa nového a vy si tam pri nich zrazu budete pripadať cudzia. A navyše, položte si otázku, či si vaše kamarátky zaslúžia, aby ste sa na nich vykašlali? Vám by sa to tiež určite nepáčilo, keby ste boli na ich mieste. A koniec koncov, môže sa vám ľahko stať to, že po čase zistíte, že až tak úžasný ten chlap zasa nie je a ostanete sama. Komu potom zavoláte? Nezabúdajte, že priatelia sú rodina, ktorú si vyberáme sami. Tak si ju chráňte, pretože o ňu môžete ľahko prísť. Venujte svojim „babám“ čas aspoň občas, ten pravý to pochopí. A ak sa náhodou pán M naozaj nahnevá, keď pôjdete von s kamoškami? A nech! Aj prvá hádka raz musí prísť. Aspoň si to vysvetlíte raz a navždy. Keď už sme pri tom, aj on by sa svojim kamarátom mal tiež občas venovať, lebo aj chlapov vie takáto situácia pekne naštvať.

Hlavne (ne)byť sama sebou

Do fitka už nechodíte, lebo je tam veľa chlapov, ktorí vás môžu okukovať. Na jógu tiež nie, pretože tam chodia ženy, ktoré vás negatívne ovplyvňujú. Podľa neho samozrejme. Miesto toho ste s ním začali každé ráno behať po kopcoch, pretože podľa neho je to to pravé aj pre vás. Vysnívanú dovolenku all inclusive pri mori ste ochotná vymeniť za kempovanie a turistiku, lebo pán M rád objavuje krásy pohorí a vo vode si zaplávate jedine pri vypadnutí člna na splave. Úplný vrchol je, že prestanete navštevovať rodinu a najbližších priateľov, pretože tvrdíte, že nemáte čas a ste s vašim M príliš málo. Strácate kontakt s okolitým svetom, pretože do jeho života skrátka nepatrí. Svojich priateľov meníte za tých jeho, alebo v krajnom prípade nemáte žiadnych, lebo si vystačíte iba vy dvaja. Pamätajte, ak máte s mužom ostať, mal by vás brať so všetkým. A vašu rodinu a priateľov z toho vynechať nemôže.

Aj vo vašom postoji k životu sa toho veľa zmenilo. Nekupujete si už módne časopisy, pretože mu pripadajú povrchné a ani si už neobliekate najnovšie vychytávky, lebo sú príliš výstredné. Menej sa maľujete, pretože už nie ste single a nepotrebujete sa páčiť...kolegom, šéfovi alebo tomu chlapíkovi v parku, ktorého stretávate cestou na električku. Začali ste čítať knihy, po ktorých vás bolí hlava, pretože tie vaše sú totálne plytké. Hudbu, ktorú rada počúvate zrazu menia žánre a interpreti, o ktorých ste predtým v živote nepočuli  a v telke čoraž častejšie pozeráte športový kanál a politiku ako obľúbené seriály. Toto všetko buď robíte kvôli tomu, že to chce on, alebo kvôli tomu, že si nahovárate, že to chcete vy, aby bol s vami spokojný. A nie je to dobré ani v jednom prípade.

Skúste sa dohodnúť. Že si obaja necháte svoje koníčky, svoj čas pre seba. Že si vyberiete dovolenku, ktorá je kompromisom a nebude trpieť ani jeden z vás. Že občas pôjdete von s vašimi a občas s jeho kamarátmi a niekedy aj bez seba. Je to dobré na dve veci. Okrem toho, že ostanete sama sebou, nehrozí vám ani ponorková choroba, ktorá sa skôr či neskôr môže dostaviť. To je jasné, že sa spolu chcete tráviť čas a máte sa navzájom veľmi radi, ale bez ohľadu na to, radi vás majú aj iní ľudia, na to nezabúdajte. A tých ľudí sa nevzdávajte, za žiadnu cenu. Pamätajte, buď vás chce takú, aká ste a to aj vďaka nim, alebo ho pošlite kade ľahšie. Lebo v opačnom prípade šťastná nebudete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 09:02