pixabay.com
StoryEditor

Vek nie je len číslo. Určuje, ako dlho vzťah vydrží

04.08.2016, 06:00
Vzťahy
Hovorieva sa, že vek nič neznamená. Je to však skutočne tak? Najnovšia štúdia prichádza s tvrdením, že existuje súvislosť medzi vekom a tým, ako dlho vzťah medzi partnermi vydrží.

Neraz sa stáva, že sa dvaja ľudia do seba bezhlavo zaľúbia. Pri bláznivom poblúznení mysle však na niečo zabúdajú. Vek. Odjakživa sa vek považuje za nejaké číslo, ktoré nehrá žiadnu rolu. Len okolie zaľúbencom s väčším vekovým rozdielom občas pripomenie matematiku poklepaním na čelo. Ide len o nepodstatnú vec?

Aj keď sa hovorí, že láska nepozná hranice a že aj mladší muž môže milovať staršiu ženu, jedna štúdia búra tento mýtus. Podľa nej záleží na vekovom rozdiely medzi vami a partnerom, ako píše mirror.co.uk. Podľa toho sa dá totiž zistiť, ako dlho budete spolu.

Čím väčší vekový rozdiel, tým je vzťah viac ohrozený

Výskumu, ktorý viedli Andrew Frances a Hugo Milan z Emory University v Atlante, sa zúčastnilo 3000 zosobášených ľudí. Ukázalo sa, že čím väčší bol medzi partnermi vekový rozdiel, tým bola väčšia pravdepodobnosť, že sa vzťah rozpadne. Napríklad päťročný vekový rozdiel znamená o 18 percent vyššiu pravdepodobnosť rozpadu vzťahu než u partnerov, kde sú obaja rovnako starí. Toto percento sa zvyšuje na 39 s 10-ročným rozdielom medzi vekom partnerov a 20-ročná medzera spôsobuje až o 95 percent vyššiu pravdepodobnosť konca vzťahu.

Podobne je to aj so založením si rodiny. Ak by mal pár dieťa pred svadbou, znamenalo by to o 59 percent menšiu pravdepodobnosť konca jednej lásky. Dieťa v priebehu manželstva zase znížilo túto šancu o 76 percent. Dokonca aj rôzne úrovne vzdelania môžu ovplyvniť vzťah - je o 43 percent vyššia pravdepodobnosť rozvodu. Taktiež čím dlhšie sú partneri spolu, tým je menej ich vzťah ohrozený. Pri dvoch rokoch spolunažívania je šanca na rozvod o 43 percent nižšia. Ste spolu až 10 rokov? Máte o 94 percent nižšiu pravdepodobnosť rozvodu.

"Mohlo by len znamenať, že typy párov s týmito vlastnosťami majú v priemere väčšiu pravdepodobnosť rozvodu z iných dôvodov," dodal výskumník Hugo Mialon.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 11:16