Rozchod dokáže položiť kohokoľvek, aj ženy i mužov.pixabay.com
StoryEditor

Ženy vs. muži. Kto znáša rozchod horšie?

20.06.2016, 06:00
Vzťahy
Rozpadol sa ako domček z kariet. Už nie sme „my“, ale ja a ty. Ak sa skončí dlhoročný vzťah, nasledujú dni smútku a depresií. Trpia obe pohlavia rovnako?

Azda už každý zažil rozchod – buď bol ten opustený, alebo naopak sa rozchádzal on. Nie je to nič príjemné obzvlášť vtedy, ak ste tvorili pár dlhé obdobie.

Vedci z Binghamton University v New Yorku a z University College v Londýne zistili, že keď vzťah skončí, ženy trpia väčšou bolesťou po emocionálnej stránke ako muži. Výskumu sa zúčastnilo 5 705 ľudí v 96 krajinách, ktorí mali ohodnotiť na stupnici od nuly do desať, ako veľmi ich zasiahol rozpad vzťahu. Čím väčšie číslo, tým viac trpeli. Priemerný výsledok u žien bol 6,84 a u mužov 6,58, čo nie je veľký rozdiel. Čo sa týka pocitu, ženy trpeli viac fyzicky: majú tendenciu k panike, nespavosti a priberaní na váhe, ako píše vanguardngr.com.

Otázkou ostáva, ako môžu odborníci vyvodiť rozumný záver tým, že požiadajú ľudí, aby ohodnotili svoju bolesť. Každý zažíva bolesť inak, či už psychicky alebo fyzicky. Rozdiel nie je v pohlaviach, ale v osobnostných typoch. Každý je iný, zažíva utrpenie kvôli zlomenému srdcu iným spôsobom a taktiež niektorí nepovažujú svoju bolesť za veľkú, preto ju mohli ohodnotiť menším číslom. Pritom išlo len o potláčanie citov, v skutočnosti ich duša trpela. Je to individuálne.

Muži si to uvedomia až neskôr

Podľa jedného z autorov štúdie Graiga Morrisa ženy dávajú do vzťahu zo seba viac ako muži. Preto sa aj viac trápia. Na druhej strane, zatiaľ čo sa ženy cítia byť viac zranené ako muži, z dlhodobého hľadiska sa zase nežnejšie pohlavie vyrovná lepšie s touto situáciou než ich partneri. Tí dokážu vyťažiť málo ponaučenia zo svojho milostného neúspechu a jednoduchšie hneď po rozchode nadviažu nový vzťah. Ženy si naopak berú ponaučenie, cítia sa byť emocionálne silnejšie a obvykle nový vzťah nadviažu neskôr.

Výsledky štúdie sú zaujímavé v tom, že aj muža emocionálne zasiahne rozchod, no platí to z dlhodobého hľadiska. Trvá dlhšie, kým si uvedomí, o čo vlastne prišiel a že jeho strata je nezvratná. Súperí s ostatnými mužmi o pozornosť ženy, no je to preňho ťažké, aby získal tú, ktorá by nahradila bývalú priateľku.

Strata partnera môže mať oveľa horšie následky ako si myslíme. Môže nás zasiahnuť psychicky i fyzicky. U niektorých citlivejších jedincov môže rozpad vzťahu spôsobiť stratu zamestnania či horšie správanie. Hrozí taktiež smútok a depresie, už neraz sa stalo, že si niekto kvôli tomu siahol na život.

Ako sa z toho dostať?

Iná štúdia dokázala, ako dlho trvá, kým sa ľudia spamätajú z rozpadnutého vzťahu. Približne po troch mesiacoch sa opýtané osoby cítili lepšie a vyzretejšie. Samozrejme, že iné je to v prípade rozpadu manželstva. Vtedy sa ľudia spamätávajú približne rok a pol.

Ako sa čo najrýchlejšie dostať z tejto neočakávanej situácie? Aj keď neexistuje presný návod, ako sa vysporiadať s touto životnou situáciou, pomáha, ak nebudú ľudia v sebe držať emócie. Mali by sa niekomu vyrozprávať, či už priateľom, rodine alebo aj psychológovi. Nepotláčajte smútok a plač. Uvidíte, ako sa vám uľaví. Ak ho budete v sebe držať, neskôr to bude ešte horšie..

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 01:47