Ako zvládnuť žiarlivosť a neprísť tak (nielen) o partnera?EnvatoElements
StoryEditor

Keď vás pichne pri srdci: Bojujte so žiarlivosťou, vyčistite si hlavu a upevnite vzťahy

23.02.2022, 10:00
Vzťahy
Je spájaná s romantickými vzťahmi a objaví sa popri obavách zo straty niekoho dôležitého. Žiarlivosť vedie k pocitom hnevu, odporu alebo smútku. Často vám však môže povedať niečo o vás či vašich potrebách.

„Kto nežiarli, nemiluje.“ Toto tvrdenie síce patrí medzi zastaralé myšlienky, ale stále sa nájdu páry, ktoré prejavy žiarlivosti považujú za dôkaz lásky. Keď sa stretnete s týmito pocitmi, reakciou môže byť zhoršenie nálady či prchké správanie prameniace z nepríjemných pocitov. Každá emócia vrátane žiarlivosti sa však dá vnútorne prežiť oveľa zdravšie.

Nazrite do svojho vnútra

Priznať si zlé pocity z vás automaticky nerobí aj zlého človeka. Žiarlivosť je súčasťou širokého spektra emócií, ktoré ľudia zažijú v určitom bode svojho života. Popieranie tejto skutočnosti nie je ideálnym riešením a môže vás dostať do začarovaného kruhu.  Byť úprimná sama k sebe v tom, že sa necítite dobre, je prvým krokom na vyriešenie tohto emocionálneho stavu. 

Keď si nájdete chvíľku na prijatie toho čo cítite, myslite na dve veci:

  • všetky vaše myšlienky a pocity sú dôležité,
  • pamätajte, že vaše emócie potrebujú čas a priestor na spracovanie vašou rýchlosťou.

Nenaplnené potreby

Ďalším krokom pri spracovávaní žiarlivosti či závisti je pomenovať svoje nenaplnené potreby. Táto časť môže byť nepríjemná a zároveň náročná. Jednak veľa ľudí nevie svoje želania alebo predstavy o živote uchopiť, zároveň ponorenie sa do tejto témy nemusí byť emocionálne jednoduché. O niečo náročnejšie je, ak žiarlivosť vo vzťahu vyvoláva tretia osoba, s ktorou sa vnútorne porovnávate. Nemali by ste si však projektovať zlé skúsenosti z predchádzajúcich vzťahov, pretože v súčasnom partnerstve sa problém nemusí opakovať.

Vyslovte nahlas tieto otázky:

  • Čo mi napovedá daná emócia?
  • Mám vo vzťahu pocit neviditeľnosti?
  • Čo už nedostávam z tohto vzťahu a tretia strana áno?
  • Strácam samu seba?

Úprimné zodpovedanie týchto otázok môže odhaliť nenaplnené potreby, o ktorých ste možno ani neuvažovali. S týmto novým vedomím sa teraz môžete rozhodnúť, ako by ste chceli napredovať v reakcii na svoje pocity.

Pozor na unáhlené závery

Rozhodnutia urobené počas vyšpičkovaných emócií môžu mať dlhotrvajúce negatívne dopady. Žiarlivosť, ktorá sa vymkne kontrole, sa môže prejaviť v závisti a hneve, čo dokáže viesť až k naštrbeniu vzťahu. Robte všetko, čo je vo vašich silách, na nájdenie si chvíľky pre seba a upokojte sa. Dokážete zabrániť krokom, ktoré by ste neskôr ľutovali.

Skúste sa napríklad ísť prejsť, vyvetrať si hlavu, nadýchať sa čerstvého vzduchu a až potom robiť nejaké závery. Možno bude vo vašom prípade platiť, že žiadna kaša sa neje taká horúca.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:29