Čo všetko nám môže spôsobiť závislosť na telefónoch?Pexels
StoryEditor

Phubbing sa nám dostal pod kožu: Čo znamená a aký má dopad na naše vzťahy?

27.04.2023, 19:00
Vzťahy

Je vysoko pravdepodobné, že ste sa niekedy stali jeho obeťou alebo ste ho sami vykonávali. Mobil nám priniesol zlozvyk, ktorého nie je ľahké zbaviť sa.

V posledných rokoch došlo k explózii v komunikačných technológiách. Predaj smartfónov dominuje globálnemu podielu komunikačných zariadení a zjavne tento trend neplánuje spomaliť. Ľudia majú takisto tendenciu uprednostňovať smartfóny pred počítačmi. Je to prirodzený vývoj spoločnosti, mať mobil už nie je výsadou ako kedysi. Sme prakticky nútení byť dostupní 24 hodín, 7 dní v týždni.

Čo je phubbing?

Vráťme sa k termínu phubbing. Hoci toto slovo nemusí byť vo vašej bežnej slovnej zásobe, činnosť, ktorú označuje, zrejme poznáte. Istá štúdia zistila, že viac ako 17 percent ľudí „phubbinguje“ najmenej štyrikrát denne. Výraz phubbing vznikol zo spojenia anglických slov phone a snubbing. Predstavuje ignorovanie známych v spoločnosti, a to kvôli sústredeniu sa na telefón namiesto priameho rozhovoru s nimi.

Nie je prekvapením, že strach z premeškania a nedostatok sebakontroly sa s týmto zlozvykom spájajú. Najdôležitejším faktorom je však naviazanosť na sociálne siete a telefón. Internetová závislosť má podobné mozgové reakcie ako keď narkoman túži po heroíne. Vplyv tejto závislosti je obzvlášť znepokojujúci pre deti, ktorých mozog a sociálne zručnosti sú stále vo vývoji.

Sociálne siete navštevujeme, aby sme s niekým boli v kontakte. Teda väčšinou. Niekedy listujeme obrázkami ako sme kedysi otáčali stránky fotoalbumov. Nanešťastie, môže továžne narušiť naše súčasné vzťahy, pričom tie sú oveľa dôležitejšie.

Negatívny vplyv na psychiku

Keď vás niekto ignoruje, môžete sa cítiť odmietnuté, vylúčené a nedôležité. To má významný vplyv na vaše duševné zdravie. Nie je prekvapujúce, že pre každého, kto sa takto cíti, sú používatelia telefónov vnímaní ako nezdvorilí a nepozorní. Keď niekomu blúdia oči, intuitívne vieme, čo prežíva - myseľ sa nesústredí na nás, ale na milión iných vecí.

Ak sme vystavované phubbingu už dlhšiu dobu, aj my sa začíname obracať na sociálne médiá. Ide o potrebu začleniť sa, keď si nás nikto blízky nevšíma. Z uskutočnených výskumov mozgu vieme, že vylúčenie zo spoločnosti je porovnateľné s fyzickou bolesťou. Ľudia utláčaní v prospech technológie majú väčšiu pravdepodobnosť pripútať sa k svojim telefónom nezdravým spôsobom. Hrozí im zvýšenie stresu a depresívnych stavov. Z phubbingu sa tak stáva reťazová reakcia, ktorá ťahá naše hlavy smerom k displejom.

Zmena môže nastať kedykoľvek

Výrok o tom, že človek je tvor spoločenský, zľudovel už dávno. Spojenie a pocit spolupatričnosti sú pre nás kľúčovými, ak chceme byť zdraví a šťastní. Ak sa necítime začlenení, vplýva to na nás horšie ako fajčenie, vysoký krvný tlak či obezita. Niekedy sa teda ponoríme do online sveta, kde sa už len pri prezeraní fotografií niekoho iného cítime byť súčasťou spoločnosti.

Nájdu sa však spôsoby, ktoré môžu obmedziť nadmerné používanie telefónu. Pokúste sa ho napríklad nebrať k obedu a venujte čas sebe, jedlu alebo rozhovoru s priateľmi. Ak skutočne viete, že v danej chvíli telefón nepotrebujete, ani si ho so sebou neberte. Môžete mať pocit, že ste prišli o ďalšiu ruku, no nebojte sa vložiť mobil do tašky. Akékoľvek prichádzajúce upozornenia si na vás počkajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:27