Napriek zamilovanosti treba z niektorých vzťahov jednoducho odísť
StoryEditor

Neustále konflikty a pocity vyčerpania. Zistite, či sa nachádzate v toxickom vzťahu

08.05.2023, 08:06
Vzťahy

Každý vzťah prechádza rôznymi vzostupmi a pádmi. Pozor by ste si však mali dať na toxický vzťah, ktorý môže byť nepríjemný a vyčerpávajúci do takej miery, že negatívne momenty prevážia tie pozitívne. Prezradíme vám, ako zistiť či sa v ňom nachádzate aj vy a kedy z neho vycúvať.

Nedostatok dôvery

Partner by mal byť pre vás niekto, na koho sa môžete spoľahnúť, avšak bez dôvery to nie je možné. Ak nedokážete veriť, že vám partner nebude zahýbať, že sa bude správať podľa dohôd, ktoré vo vzťahu máte, nemôžete sa nikdy cítiť bezpečne. Okrem toho býva v toxických vzťahoch zvýšená prítomnosť malých či veľkých klamstiev, ktoré takisto nepochybne narúšajú  dôveru. Keď vám partner klame, signalizuje to, že si neváži vás či vašu úprimnosť a starostlivosť. Rozmyslite si či chcete v takomto vzťahu zostať aj naďalej.

image

Veľký krok vo vzťahu. Kedy ste so svojou polovičkou pripravení na spoločné bývanie?

Pozor na nezdravú komunikáciu

V toxickom vzťahu býva často prítomná nepriateľská komunikácia. Čo to znamená? Partner na vás pri hádke neustále kričí, hádže vecami či používa výrazy, ktoré vás ľahko zrania. Taktiež využíva svoju fyzickú silu na to, aby vás vystrašil alebo vás jednoducho zo všetkého obviňuje a v komunikácii prerušuje. Takéto správanie spôsobí vo vašom vzťahu napätie a nedôveru len posilní, keďže sa takýmto typom komunikácie nikdy nič nevyrieši. Ak prežívate vo vašom vzťahu niečo podobné, mali by ste zbystriť, pretože to môže vyústiť do fyzického napadnutia či sexuálneho zneužitia.

Ovláda vaše správanie

Taktiež si treba dať pozor na to, ak sa partner pokúša ovládať vaše správanie. Vyhráža sa vám alebo potrebuje neustále vedieť, čo robíte a s kým ste. Taktiež sa môže stať, že vám nedovoľuje starať sa o svoje financie či vyžaduje prístup k vášmu telefónu. Prinúti vás odlúčiť sa od blízkych a priateľov, pretože chce byť pri všetkom prítomný. Nemá právo kontrolovať vaše činy alebo presvedčenia. Nezostávajte v nezdravom vzťahu len kvôli finančnej stabilite či rodine, aj keď si želáte, aby takýto vzťah skončil.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:03