Napriek zamilovanosti treba z niektorých vzťahov jednoducho odísť
StoryEditor

Neustále konflikty a pocity vyčerpania. Zistite, či sa nachádzate v toxickom vzťahu

08.05.2023, 08:06
Vzťahy

Každý vzťah prechádza rôznymi vzostupmi a pádmi. Pozor by ste si však mali dať na toxický vzťah, ktorý môže byť nepríjemný a vyčerpávajúci do takej miery, že negatívne momenty prevážia tie pozitívne. Prezradíme vám, ako zistiť či sa v ňom nachádzate aj vy a kedy z neho vycúvať.

Ignoruje vaše potreby

Znakom toxického vzťahu môže byť aj to, ak sa neustále točíte okolo toho, čo robí šťastným partnera a vaše potreby sú ignorované. Byť ohľaduplný k svojmu partnerovi je jedna vec, ale ak sa pristihnete pri tom, že si často hovoríte nie, možno by ste si mali stanoviť nejaké hranice. Zároveň treba zvýšiť varovný prst, ak ste často nútení brániť svojho partnera. Neospravedlňujte správanie niekoho, kto vám zatienil myseľ tak, že si jeho negatívne vlastnosti nechcete priznať.

Cítite sa vyčerpane

V neposlednom rade si položte otázku, kedy naposledy ste urobili niečo pre seba? Často sa totiž v toxickom vzťahu zanedbáva starostlivosť o seba samého. Čas a duševná energia je väčšinou obetovaná druhej osobe či už priamo, alebo nepriamo v dôsledku neutíchajúcich nezhôd a sporov. Skúste presunúť čas svojej energie na starostlivosť o seba a uvidíte, ako váš partner zareaguje. Ak bude jeho odpoveď negatívna, signalizuje to vo vašom vzťahu toxické črty.

Kedy odísť z toxického vzťahu?

V určitých prípadoch je možné napraviť toxický vzťah, ale musí byť na to odhodlaná aj druhá strana. Naopak, nie je správne, ak dôvodom toho, že zostávate v takomto nezdravom vzťahu, je strach byť sám. Ak predsa váš partner odmieta pracovať na vašom vzťahu, opakovane porušuje dohody, klame, kričí alebo vás psychicky vydiera, je načase urobiť si plán, ako zo vzťahu odísť. Je len na vás, kedy sa pre tento krok rozhodnete, ale najlepšie je urobiť to, čo najskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 07:50