shutterstock.com
StoryEditor

Žiadny osud, ani smola. Kto je single, môže si za to sám, tvrdí psychológ

24.05.2021, 20:00
Vzťahy
Partnera nenájdeme tak, že ho budeme hľadať, ale nadväzovaním kontaktov, tvrdí nemecký psychológ Michael Mary. Spoliehať na šťastie, náhodu alebo stratégiu podľa neho znamená zbavovať sa vlastnej iniciatívy. Fatálnou chybou je hľadať "toho pravého". Hodiť sa k sebe nie je fakt, ale dojem. A kto je stále sám, rozhodol sa tak.

Jana (39) ide dnes na svoje v poradí už siedme rande. S dotknutým kandidátom sa zoznámila na internete. Niekoľko dní si písali a pretože v jeho mailoch nenašla žiadne gramatické zverstvá, vyhodnotila ho ako uchádzajúceho a schôdzky hodného. O pár hodín neskôr je sklamaná. Ani tento uchádzač nepripadá do úvahy. Má síce vysokú školu, vlastný byt a konverzácia s ním bola celkom príjemná, ale nerobí žiadny adrenalínový šport, nemá nabitý kalendár, občas sa len tak fláka doma a jeho predstavy kariérneho rastu sa nezhodujú s jej. Odškrtnúť, vynulovať a ide sa ďalej ....

Rýchly súd a Kontrolný zoznam

Keby Jana sedela na pohovke u nemeckého párového terapeuta Michaela Maryho, dozvedela by sa, že už na takzvanej štartovacej čiare u nej bolo všetko zle. Ísť na schôdzku s celým radom očakávaní, ktoré partner musí spĺňať, je totiž viac než kontraproduktívne, píše vo svojej knihe s názvom Môže byť single náhoda? Výpočet všetkého, čo dotyčný kandidát musí, podľa Maryho patria k najrozšírenejším prekážkam úspešného nadviazania vzťahu.

Nepomáha ani rýchly súd, kedy na základe niečoho, čo nám pripomenie zlú skúsenosť z minulosti, dotyčného ihneď vyškrtneme. Objednal si víno? Preč s ním, alkoholik! Čudoval sa nad účtom v reštaurácii? Pozor, držgroš! Hovorí o svojej ex? Hrôza, nemá vyriešenú minulosť! A tak ďalej. Zoznam nežiaducich vlastností by mohol byť nekonečne dlhý. Rýchly súd predstavuje zákazy. Teda zoznam všetkého, čo dotyčný kandidát nesmie.

Máme sa teda spoliehať na zdravú intuíciu, ktorá nás najlepšie navedie? Spoliehať sa na ňu nedá, tvrdí profesor Gerd Gigerenzer, riaditeľ Max-Planck-Inštitútu v Berlíne. "Človek sa musí naučiť, kedy sa môže spoliehať na svoj pocit, a kedy je lepšie premýšľať. Každý sa intuíciou riadiť nemôže. Pre intuitívne rozhodnutia sú dobré čiastočné vedomosti. Kto však žiadne nemá, nemal by sa na intuíciu spoliehať - potom sa mu totiž nedostane ani intuitívneho vnuknutia, "odporúča a ako príklad zlej intuícia uvádza strach z lietania. "Táto zlá intuícia neberie na zreteľ, že je, štatisticky dokázané, menej nebezpečné letieť lietadlom než ísť autom."

Pavel (44) sa minulý týždeň zoznámil s pôvabnou blondínkou Evou a intuitívne cítil, že by to mohlo byť ono. Páčilo sa mu, ako má zladený odev, akými farbami vie podtrhnúť svoj sex-appeal, ako sa smeje. Druhá schôdzka ho však už tak nenadchla. Eva prišla v roztrhaných džínsoch a v balerínkach, čiže bez podpätkov, čím pre Pavla bolo jej ženské kúzlo preč. Negatívny dojem zo zjavu ešte umocnila konverzácia, kedy vôbec nehovorila o osobných veciach, len o práci. To ho tak unudilo, že začal zívať a mal chuť okamžite zmiznúť, čo tiež neodkladne urobil. Rozišli sa do svojich domovov a Eva sa nikdy nedozvedela, čo bolo "zle". Zlyhala intuícia aj ochota hľadať potenciálnu partnerku na princípe "komunikačného hľadania", ako to nazýva Mary.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 23:26