Súvisí to so vzťahmi, ale často na to zabúdame. Intimita nie je len o sexe, ale o prostom dotýkaní a fyzickom kontakte. Objatie, pohladenie alebo masáž urobí pre telo viac ako dávka antidepresív.pixabay.com
StoryEditor

Záleží aj na jedle. POZOR, ak si chcete užiť skvelý sex, tieto potraviny by mali byť tabu!

14.04.2021, 15:40
Vzťahy
Stres, únava, hádka s partnerom alebo zdravotné ťažkosti patria medzi známych zabijakov sexuálnej túžby. Ale vedeli ste, že libidu môžu škodiť aj niektoré potraviny a nápoje? Napríklad cukor, ale aj diétne limonády.

Spojitosť medzi účinkom niektorých potravín a chuťou na sex je ľuďom známa už po celé stáročia. Určite ste už počuli, že vášeň prebúdzajú takzvaná afrodiziaká, ktoré za svoj názov vďačia gréckej bohyni lásky Afrodite. Medzi najznámejšie potraviny, ktoré zvyšujú sexuálnu túžbu, patrí špargľa, ustrice či čokoláda. Existujú však tiež jedlá, ktoré môžu mať úplne opačný účinok.

"Na každého jednotlivé potraviny pôsobia inak, ale všeobecne by sa dalo povedať, že existuje niekoľko potravín, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu znižovať chuť na sex. Než však hľadať jednotlivé potraviny, je vhodnejšie sa zamerať na celkový životný štýl a stravu, " radí Monika Bartolomějová, hlavná nutričná špecialistka Sveta zdravia.  

Ako príklad uviedla sladké drievko, ktorá obsahuje kyselinu glycyrhizinovú. Jej nadmerná konzumácia môže znižovať hladinu testosterónu a ten, ako je známe, podporuje sexuálny apetít mužov i žien. Podľa Bartolomějovej medzi afrodiziaká rozhodne nepatria tiež paradajky.

"Obsahujú totiž lykopén a fytofluen, ktoré môžu nárazovo znížiť hladinu testosterónu, ale na druhú stranu znižujú riziko rakoviny prostaty."

Potravín, ktoré môžu byť pohromou pre sexuálny apetít, však existuje viac. Libido, ako už spomenula nutričná špecialistka, je zvyčajne poháňané testosterónom. Ten je považovaný za mužský hormón, oproti estrogénu, ktorý je spájaný so ženským pohlavím. Testosterón aj estrogén hrajú životne dôležitú úlohu u oboch pohlaví a nesprávny pomer týchto dvoch hormónov sa môže prejaviť rôznymi problémami.

Mužom napríklad môžu narásť prsia, ženy zase môže vydesiť rast fúzov. V oboch prípadoch potom nerovnováha testosterónu a estrogénu môže zvyšovať alebo naopak znižovať libido a podľa množstva odborných štúdií môže za týmito pádmi a vzrastom testosterónu a estrogénu prekvapivo stáť i výber stravy.

Predstavujeme vám šesť potravín a nápojov, ktoré by mohli zamávať s krehkou hormonálnou rovnováhou a prispievať k zníženiu sexuálneho apetítu.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 00:59