StoryEditor

Chcete aby váš vzťah fungoval aj po rokoch? Vzťahová koučka radí, aby ste si dávali pozor na TIETO veci

10.03.2021, 11:00
Vzťahy
Autorka knižnej novinky Šťastné vzťahy z Balans edície kníh pre lepší život Martina Majzlíková už roky vedie terapie a pomáha ľuďom fungovať v šťastných vzťahoch. Rozprávali sme sa o tom, čo nás najčastejšie vo vzťahoch trápi a poradí aj, ako z toho von.

Čo je najdôležitejšie vo vzťahoch?

Pre mňa je to vnútorné oslobodenie sa od ilúzií a precitnutie v skutočnej pravde a láske voči všetkému stvorenému. Myslím, že to je cieľ, ku ktorému smerujeme. Možno predtým potrebujeme urobiť veľa krokov, ale ten potenciál máme všetci v sebe. Každé malé priblíženie sa k tomuto cieľu nás vnútorne napĺňa a oslobodzuje.

Máte pre nás nejaké dobré rady ako na to?

Podstatné je vnútorné poznanie a autentický vnútorný proces. Je rozdiel vedieť, že je dobré druhému odpustiť a naozaj to urobiť. Nestačí, aby poznanie prešlo rozumom, musí prejsť srdcom. Prvé nás len smeruje, ale druhé skutočne transformuje. Bez tohto vnútorného procesu niet zmeny. Preto je potrebné otvárať svoje srdce bezpodmienečnej láske. Dobré  je začať akýmikoľvek krokmi, ktoré nás vedú správnym smerom. Niekedy stačí slovo či veta a my si uvedomíme, že naše vzťahy a život môžu byť lepšie. Urobíme rozhodnutie pre zmenu a naša pozornosť nás k nej bude viesť. Najskôr to budeme spracovávať rozumom, presviedčať sa, že je to pre nás dobré. A raz príde moment, keď to plne precítime. Vtedy zistíme, že sme získali oveľa viac ako sme si vedeli predstaviť.  

O čom je vaša nová kniha, komu jej prečítanie môže pomôcť?

Kniha je o rôznych vzťahoch, ktoré počas života máme. Vzťah k sebe, k životu, k predkom, potomstvu, partnerom a iným ľuďom. Teoretické časti, v ktorých sa snažím ukázať cestu a možnosti, ako pracovať na sebe v tejto téme, sú popredkávané príbehom hlavnej hrdinky Kláry a jej rodiny. Klára si po rozvode s manželom prechádza ťažkým obdobím a okolnosti, ktoré jej život prináša ju privádzajú na cestu sebapoznania a sebapremeny. Vďaka vzťahom vo svojom živote prekračuje vlastné hranice a spoznáva, kým je. Každý jeden životný príbeh je formovaný a definovaný vzťahmi s druhými. Jedno nejde úplne oddeliť od druhého. V knihe čitateľ nájde aj meditácie, úlohy, afirmácie či praktické rady, ktoré mu môžu pomôcť v každodennom živote. Kniha môže byť nápomocná každému, kto hľadá cestu ako sa cítiť spokojnejší a šťastnejší vo vzťahoch. Téma vzťahov sa však dotýka každého jedného z nás.

Toto možno narúša aj váš vzťah:

  • Nerešpektovanie a nepochopenie rozdielov medzi mužom a ženou, nepoznanie polarity.
  • Nedostatočná dôvernosť a otvorenosť vo vzťahu.
  • Neochota liečiť vlastné zranenia a prenášanie zodpovednosti za svoje bolesti na partnera.
  • Škodlivé narábanie s emóciami, nezvládanie konfliktných situácií.
  • Hra na obeť a spasiteľa.
  • Nevedomé milovanie, neporozumenie si v sexuálnej rovine.
  • Strata polarity.
  • Snaha zmeniť správanie partnera.
  • Očakávania, že partner nás urobí šťastným.
  • Zlá komunikácia.
  • Strata pozornosti voči partnerovi.
  • Zameranie pozornosti na partnerove negatíva.
  • Ľahostajnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:36