shutterstock.com
StoryEditor

Odmieta váš partner sex? Jedná sa o nefuknčné manželstvo, tvrdí známa odborníčka

09.03.2021, 14:00
Vzťahy
Sex je vo vzťahu dôležitý, no aj tak sú medzi nami ľudia, ktorí so svojím partnerom nespávajú. Čo za tým je?

Poznáte nejaký pár, ktorý by fungoval úplne bez sexu? Možno tak žijú aj vaši priatelia či susedia a vy o tom vôbec nemusíte vedieť. Boja sa, že by ich za to okolie odsúdilo, lebo v našej kultúre sa pokladá za zdravé so svojím partnerom spávať. V časopisoch a na internete nájdete desiatky článkov o tom, ako si sex užívať, ako ho urobiť ešte lepším a podobne, no je len minimum zmienok o ľuďoch, ktorí vedľa seba žijú už roky bez toho, aby spolu mali sex. Prečo tak žijú? Sú vôbec títo ľudia normálni?


Čo je o. k. a čo nie?
Ono to bude asi tak nejako, že normálne je to, na čom sa dvaja ľudia dohodnú a naozaj im to vyhovuje. Ak obaja partneri zistia, že sex pre svoj život z rôznych dôvodov nepotrebujú, no vedia a chcú spolu fungovať aj napriek tomu, potom je všetko v poriadku. No situácií, že by sa v takejto dôležitej oblasti dvaja ľudia absolútne v rovnakom čase názorovo stretli, asi nebude veľa. Častejšie zrejme je, že sa ten druhý podvolí, aby o partnera neprišiel, pretože ho ešte miluje, má s ním deti, majetok a podobne.

Keď jeden chce a druhý nie
Sú ženy, ktoré ostali frigidné a so svojím mužom prestali spávať. Úplne. Ten muž bol najskôr z toho smutný, potom nespokojný, potom si sex možno párkrát od svojej ženy vynútil, no keď videl, ako veľmi sa jej do toho nechce, postupom času ju už s tým prestal otravovať a naučil sa fungovať takto. Uspokojenie svojich pudov potom títo muži ventilujú pri porne alebo pri iných ženách. Dá sa ich za to vôbec odsudzovať? A dajú sa odsudzovať tie ženy za to, že už jednoducho nechcú? Na psychoterapiách sa často ukáže, že ženy môžu trpieť popôrodnou depresiou aj viac rokov po pôrode a ich depresívne ladenie ovplyvňuje aj chuť na sex. Rovnako ženy v období menopauzy na sebe pozorujú menšiu chuť na sex ako v mladosti. No aby sme nepripisovali frigiditu len ženám, často majú tento problém aj muži. Jeho nechuť k sexu môže byť vyvolaná zníženou tvorbou testosterónu, depresiou či stresom. Všetky tieto stavy sú však riešiteľné.

Článok pokračuje na ďalej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. september 2024 21:01