shutterstock.com
StoryEditor

Toto je desať účinných trikov na zvýšenie vášho sebavedomia

04.02.2021, 17:15
Vzťahy
Niekto ho má už detstva a niekto na ňom musí menej či viac popracovať.

1. Vykročte z komfortnej zóny

Opustiť bezpečie svojej komfortnej zóny je ťažké, no ak si chcete zvýšiť sebavedomie, mali by ste občas skúsiť urobiť niečo, čo by ste inak neurobili. Môže to byť aj taká maličkosť, kedy prijmete pozvanie kamošov do baru, kam by ste inak nikdy nešli. Nemyslite na to, že nemôžete, nech už je dôvod akýkoľvek. Dôležité je urobiť prvý krok.

2. Zložte svoju masku

Snažte sa byť vždy a všade sami sebou, neprispôsobujte sa okoliu a najmä sa nesnažte za každú cenu zapáčiť a s každým vychádzať. Nájdite sami seba, svoj štýl a uvidíte, že sa budete cítiť lepšie.

3. Strach nie je zločin

Priznať si, že sa bojíte nie je nič zlé. Strach je prirodzený a je v každom z nás. Nepotrebujete ho ukrývať a dusiť v sebe, naopak, ak chcete uspieť, priznajte svoj strach, ale nedovoľte mu vás oslabiť. Priznať si strach neznamená, že sa obavy vyplnia. Skúste si ich napísať na papier a uvidíte, že váš strach oslabne.

4. Zbohom perfekcionizmus

Byť perfekcionista nie je veľmi zdravé. Prečo? Nikdy nebude všetko dokonalé a vy sa len zbláznite z toho, že to dokonalým neviete urobiť. Ak sa budete snažiť byť dokonalý, len tým o sebe začnete pochybovať, keď sa vám to nebude dariť. Nie je nič zlé na tom, priznať si chyby. Chyby nás posúvajú dopredu.

5. Dajte stopku porovnávaniu sa

To, že sa porovnávate s ostatnými, vaše nízke sebavedomie ešte viac znižuje. Zabudnite na to, že vás rodičia porovnávali so šikovnejším súrodencom alebo spolužiakom. Tieto pochybnosti, že nie ste dosť dobrý, sa prenesú aj do dospelosti. Porovnávať sa s niekým, či už to bude kolega alebo známa osobnosť, nie je dobré ani zdravé. Nikto nie je rovnaký a každý má iné schopnosti a vie byť dobrý v niečom inom. Zamerajte sa najmä na seba, aký ste a čo chcete dosiahnuť. A na tom pracujte. Myslite na to, že ste jedinečný a objavte, v čom ste dobrý vy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 12:24