shutterstock.com
StoryEditor

Prečo je pre každého muža tak dôležité, byť chvíľu sám a v tichosti?

25.01.2021, 17:00
Vzťahy
Ten môj ma vôbec nepočúva. Ani neviem, či mu na mne záleží, lebo keď mu niečo poviem, iba voľačo zamrmle a o dve hodiny si vôbec nepamätá, na čom sme sa dohodli. Znie vám to povedome?

Odchod na more
Pre mužov je nemenej dôležité, aby mali príležitosť byť len sami so sebou a v tichu. Keďže my, ženy, sme prirodzene nastavené na prepojenie, spojenie s tým druhým, je to pre nás nepochopiteľné a často si slová: Potrebujem byť sám, mylne interpretujeme ako: Nechcem byť s tebou (rozumej: Už ťa nemilujem). Potreba samoty však nemá u mužov s láskou či neláskou nič spoločné. Muži potrebujú „odísť na more“, alebo „zaliezť do jaskyne“, pretože to sú chvíle, keď premýšľajú a hľadajú riešenia. My, ženy, na riešenia prichádzame tak, že o probléme rozprávame druhým, teda naša komunikácia sa deje zvonka smerom dnu. Muži fungujú presne opačne. Nápad, riešenie, sa najprv zrodí v ich vnútri a až keď v nich dozrejú, podelia sa o ne so svetom, teda komunikujú zvnútra smerom von. To isté sa deje, ak ich niečo trápi. Všimnite si, že keď s nejakým mužom riešite nejaký náročný problém, nedokáže vám dať okamžite riešenie. Teda minimálne nie riešenie, ktoré je konštruktívne a múdre. Najprv si potrebuje zaliezť do ticha, mať pokoj a premýšľať. Často sa mi stáva, že v pondelok predostriem mužovi problém, on naň ledva reaguje, takže mám pocit, že mu na tom nezáleží a že to budem musieť vyriešiť sama. O tri dni však za mnou znenazdajky príde so slovami: „Láska, prišiel som na riešenie toho, čo si sa ma pýtala.“ My ženy však máme pocit, že ak muž nevyrukuje s odpoveďou hneď, tak sa jej nikdy nedočkáme.

Ja tebe a ty mne
Ako z toho von? Rešpektujte, že muži to skrátka majú inak. To, že ten váš mlčí alebo je duchom neprítomný alebo príde s tým, že ide na víkend na hory – sám – neznamená automaticky, že vás už nemiluje a máte si pripraviť pero na podpisovanie rozvodových papierov. A na druhej strane, hovorte s ním o tom, ako to máte vy. Že je pre vás dôležité cítiť sa s ním v spojení a zdieľať. Že potrebujete vedieť, že aj keď zalieza do jaskyne, stále vás ľúbi a určite sa vráti. Že potrebujete čas, kedy ste jeho škatuľka číslo jeden. A aj to, aby to aspoň sem-tam ustál, keď sa z vás občas vyvalí záplava emócií, myšlienok a podnetov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 17:00