shutterstock.com
StoryEditor

Máte doma budúceho školáka? Toto sú rady, ako čo najlepšie zvládnuť nástup do školy

25.08.2020, 13:10
Vzťahy
Nástup do školy je veľký krok v živote celej rodiny a znamená dôležitú zmenu nielen pre dieťa, ale aj pre rodičov. Viete, čo všetko by mala vaša ratolesť zvládať, aby pre ňu (ale i pre rodičov) bol začiatok školskej dochádzky čo najhladší?

Podľa odborníkov by dieťa pred nástupom do školy už nemalo mať problémy s odlúčením od rodičov, malo by uznávať dospelú autoritu a dokázať sa jej podriadiť, rovnako by malo vedieť spolupracovať s rovesníkmi. Ako to však dosiahnuť? Dôležitý je váš pokoj a trpezlivosť – dieťa nikdy nestrašte, že bude mať v škole problémy, ak to či ono nebude zvládať. Deti napredujú veľmi rýchlo a často im stačí jemné usmernenie. Ako to zvládnete bez stresu? Nebojte sa, aj týždeň je dostatočný čas, ak dieťa v niektorej oblasti zaostáva. Pustite sa nenásilne a hravo do trénovania!
Praktické zručnosti
– obliekať a obúvať sa samostatne – vrátane viazania šnúrok a zapínania zipsov či gombíkov,
– obslúžiť sa bez asistencie na toalete,
– evidovať svoje veci a byť schopné zbaliť ich do tašky. Pomôže označovanie menom všetkého, čo dieťa v škole „prevlačuje“ – prezuviek, vrecúška, úboru, desiatového boxu, fľaše na pitie, dosiek na zošity a ostatných pomôcok. Rátajte s tým, že rovnakú školskú tašku či peračník môže mať aj iný spolužiak, umiestnite na ne drobný prvok, ktorý uľahčí vizuálne rozpoznanie správnej tašky,
– samostatne sa najesť lyžicou a príborom, byť schopné odniesť tanier so zvyškami jedla na krátku vzdialenosť.

Vedomosti
– vysloviť krátke slovo samostatne po hláskach,
– vyjadrovať sa plynule aj zložitejšími vetami,
– poznať naspamäť detskú pesničku alebo básničku,
– interpretovať obsah krátkej rozprávky,
– spočítať predmety do 5,
– nakresliť správne anatomicky rozloženú postavu so základnými znakmi (hlava, krk, trup, nohy, ruky),
– kresliť pevné, neroztrasené línie,
– vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej čiary,
– poznať základné odtiene farebného spektra,
– orientovať sa v priestore a v čase – vedieť, kde je vpredu, vzadu, hore, dole, vpravo, vľavo, včera, zajtra…

Základy hygieny
Hygiena je samostatná kapitola, ktorá vyžaduje špeciálnu pozornosť. Hoci máte pocit, že vaše 6-, 7-ročné dieťa ju bez problémov zvláda, nemusí to tak byť. Deti celkom nerozumejú potrebe čistoty a hygieny rúk, hoci situácia s novým koronavírusom tomu trochu „pomohla“. Špinavé ruky deti neznervózňujú, nemajú nutkavú potrebu umyť si ich. Navyše, v škole sa už nekoná spoločné umývanie rúk pred jedlom a po príchode zvonku, na čo deti v škôlke niekoľkokrát za deň vyzývali panie učiteľky. Deťom vysvetlite, že existujú baktérie a vírusy, ale namiesto prednášok o ochoreniach a nebezpečných baciloch sa snažte o prehlbovanie návyku získaného v škôlke. Pravidelnú a dôkladnú hygienu a starostlivosť o telo sa deti najlepšie naučia zábavnou formou. Ako sa z povinnosti stane hra?

​– Používajte mydlá vyvinuté špeciálne pre deti – sú im prispôsobené nielen zložením, ale upútajú ich aj vizuálne – veselým obalom a pestrými farbami.
– Rovnako ako kvalitné a šetrné zloženie sú pre deti dôležité vôňa a pocit po umytí. Ak mydlo jemné detské rúčky dráždi alebo vysušuje, dieťa bude mať tendenciu sa častému umývaniu rúk vyhýbať.
– Na domáci tréning sú vhodné produkty s pumpičkou, ktoré deťom umožnia samostatnú aplikáciu a uľahčia pestovanie správnych návykov. Deti sa rady hrajú aj s klasickým tuhým mydlom, ktoré sa príjemne šmýka v rukách.
– Do školskej tašky im pribaľte dezinfekciu vo forme gélu na použitie bez vody – školy to budú s ohľadom na súčasnú situáciu pravdepodobne vyžadovať. Zvoľte šetrnú alternatívu hygieny rúk, väčšina produktov s vyšším obsahom alkoholu nie je na časté čistenie rúk pre deti vhodná.
Správanie
Do tejto kategórie spadajú sociálne zručnosti ako:
– vedieť vydržať pri hre alebo inej činnosti bez prerušenia aspoň 15 – 20 minút a najmä dokončiť začatú prácu alebo hru bez neustáleho odbiehania,
– byť schopné hrať sa s iným deťmi alebo samostatne, ale nestrániť sa ich,
– neriešiť konflikty hneď hádkou, vzdorom či bitkou, nesprávať sa agresívne,
– byť natoľko samostatné, že bez prítomnosti rodiča dieťa neplače, neuteká a poslúcha základné pokyny.

Hrubá motorika
– behať bez „šmatlania“, preskočiť prekážku a skočiť z určitej výšky,
– udržať rovnováhu a skákať na jednej nohe, skákať cez švihadlo, hádzať a chytať loptu, zvládnuť jednoduchý rytmický pohyb.

Užitočné rady a tipy, ako čo najlepšie zvládnuť nástup do školy
– Dieťa potrebuje pravidelný režim – dohodnite si jasné pravidlá, či sa po vyučovaní chvíľu pohrá vonku a až potom si sadne k učeniu, alebo sa hneď po príchode naučí a nasleduje voľný program, hranie. Sami najlepšie časom zistíte, ktorý model vám lepšie vyhovuje.
– Vytvorte mu vlastný pracovný kút – hoci aj dočasný, ak nemáte iné priestorové možnosti. Je v poriadku, ak je kuchynský stôl na určitý čas vyhradený iba preň a jeho domáce úlohy. Váš čas, pozornosť a trpezlivosť sú pri učení s prváčikom dôležitejšie ako vlastný pracovný stôl v samostatnej detskej izbe.
– Motivujte dieťa odmenami za dodržiavanie dohodnutých pravidiel – vysvetlite mu, že aj vy za svoju prácu dostávate plat a škola je „práca“ pre deti – treba ju urobiť, aj keď sa nám nie vždy chce!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:04