shutterstock.com
StoryEditor

Vedci zistili, že tajomstvo ženského orgazmu súvisí s atraktivitou vášho partnera

23.05.2020, 20:00
Vzťahy
Autor:
idnes. cz
Ženský orgazmus bol vedcami dlho ignorovaný, aby sa pre nich nakoniec stal tak trochu záhadou.

Na čo slúži? A prečo niekedy príde ľahko a niekedy jednoducho nie? Podľa výskumu by odpoveď mohla byť skrytá v tom, ako vyzerá váš sexuálny partner, píše iDnes.cz.

Vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity odhalili súvislosť medzi atraktivitou a mužnosťou a tým, keď žena pri sexe vyvrcholí. Podľa výsledkov ich skúmania je u atraktívnejších, dominantnejších a mužnejší pánov väčšia šanca, že partnerka vyvrcholí tesne pred mužom alebo súčasne s ním.

Vedcom dlhú dobu nebol celkom jasný význam ženského orgazmu. Teraz však dokonca uvažujú nad tým, že orgazmus súvisí s oplodnením. Prikláňajú k názoru, že sťahy maternice slúžia na lepšie zabezpečenie oplodnenia vajíčka. Najväčšia šanca na počatie je vo chvíli, keď žena vyvrcholí minútu pred ejakuláciou alebo do trištvrte hodiny po nej.

Vedci sa preto domnievajú, že súčasné vyvrcholenie s atraktívnym a mužným partnerom, nositeľom vhodných génov, je dôsledok evolúcie, ktorý má žene zaistiť splodenie potomka s tým najvhodnejším kandidátom. V štúdii sa hodnotila atraktivita, mužnosť a dominancia partnerkou, mužom samotným a nezávislou skupinou ľudí, rovnako ako objektívnymi meradlami, ako je súmernosť tváre.

"Skoršie vyvrcholenie naznačuje, že ženy sú s takými partnermi viac vzrušené a teda aj to, že zažívajú väčšie potešenie," myslí si doktor David Puts, ktorý výskum viedol. Vo svojej práci okrem iného zmieňuje hypotézu, podľa ktorej zažije žena s atraktívnejším a mužnejším partnerom celkovo viac orgazmov, ale na preukázanie alebo vyvrátenie tejto domnienky nezhromaždil dostatok dát.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:04