shutterstock.com
StoryEditor

Máte pocit, že vás už nemiluje? Zhlboka sa nadýchnite a niečo s tým urobte

28.04.2020, 19:45
Vzťahy
Kríza. Časté hádky. Nepokoj. Nervozita. Napätie vo vzduchu. Je to tak aj u vás? Ak to sedí, zhlboka sa nadýchnite a niečo s tým urobte. Aby ste sa netrápili večne.

Aby bolo jasné – všade je raz za čas dusno. Stresy v robote, kolotoč okolo detí, problémy s rodičmi alebo len obyčajné nestíhačky... Pohoda je preč. V princípe sa to vždy vytratí, príde objatie, nejaký fórik, milovanie, výlet a zas je všetko v poriadku. Ale niekedy objatie, fórik, milovanie a výlet neprichádzajú. Niekedy sa snažíte, ale máte pocit, že váš muž je mimo. Že nereflektuje na žiadny uzmierovací manéver. Nevyzerá, že by sa hneval, to nie. Zažívate niečo, čo tu doteraz nebolo. Je mu to celkom jedno. Stáva sa to bežne, v každom meste, v každej ulici. V každej jednej rodine sa nájde pár, v ktorom jeden prosto prestane milovať, prestane o vzťah bojovať. A všetci ostatní sa musia prispôsobiť. Máte pocit, že ste niekde tam? Že sa váš donedávna milovaný muž díva cez vás a že už mu na vás nezáleží? Pomôžeme vám pár jasnými dôkazmi.

1. Dotyky áno, ale...
... väčšinou ste aktívna vy. Objímete ho, pohladkáte, dáte pusu na líce, keď ho míňate. Pasívne to prijme, ale neurobí nič, aby vám fyzickú blízkosť opätoval. Časom môže aj vybuchnúť, odstrčiť vás a znechutene reagovať, či ho musíte stále objímať... „Mali sme taký rituál, každé ráno, keď muž odchádzal do práce, že sme sa objali, dali si pusu a zaželali si pekný deň. Prestal to robiť, keď si začal s kolegyňou v kancelárii. Vyhýbal sa tomu, napríklad aj tak, že pri odchode niekomu súrne pracovne telefonoval, takže mi len zakýval,“ hovorí Klaudia, moja kamarátka.
2. Prestal robiť veci, ktoré boli kedysi samozrejmosťou...
... a o tých viete len vy. Ktoré to sú, aké intenzívne boli a ako sa zrazu stratili. Niekto si ráno, tesne po príchode do práce, vymení s partnerom pekné esemesky alebo telefonát. Alebo si manželia hlásia odovzdanie detí v škôlke. Ak vám každý deň niečo pekné napísal alebo poslal a zrazu nič, je to zlé znamenie. Ak bol všímavý a cestou domov kúpil mlieko, kávu alebo čaj, ktoré práve v kuchyni chýbali, a zrazu mu je jedno, tiež to nič dobré neveští. Možno ste úplne samozrejme vedeli všetko o jeho pracovnom dni – o náročnej porade, o niečom, na čo sa tešil alebo netešil, a zrazu zistíte, že nemáte ani poňatia, čo sa mu v práci deje. Prestane vás volať na obedy, ktoré ste si niekedy narýchlo dopriali, prestane vás upozorňovať na filmy alebo seriály, ktoré by vás mohli baviť, hoci predtým ste spolu veľa vecí sledovali. Z vášho spolužitia sa vytratili detaily, ktoré boli pekné, boli len vaše a nikoho nič nestáli... A hoci sa snažíte ich vrátiť späť, vášmu mužovi očividne nechýbajú. „Dlhé roky sme si s manželom posielali do e-mailu pesničky, ktoré sa nám páčili, nové aj staré, väčšinou o láske. Potom som si uvedomila, že ich posielam len ja, a raz mi povedal, že to ani neotvára, že je to stále to isté dokola. Rozvedení sme boli do roka,“ hovorí Silvia.

3. Nemá dobrú náladu...
... doma. Doma nemá dobrú náladu. Odvrkuje vám, ani k deťom nie je dvakrát prívetivý. Ale keď mu zazvoní telefón a volá s kamarátom, kolegom alebo s kýmkoľvek iným, hovorí veselo, vtipkuje, je to váš „starý“ manžel.
4. Nechce sa baviť o tom, že nemá dobrú náladu...
... podráždene reaguje, keď ho upozorníte na to, že sa len mračí, mlčí, pozerá telku alebo čumí do mobilu. Hovorí, že si vymýšľate, že je len unavený, že nemáte dobiedzať.
5. Vôbec nepotrebuje s vami tráviť čas
Bolo úplne samozrejmé, že trávite víkendy ako rodina. Je jedno, či doma alebo v kine, alebo ste sa vybrali k rodičom. Zrazu sa to otočilo a on prišiel na to, že ho viac baví iná spoločnosť. Kamaráti, kolegovia. Tam kino, tam pivo, tam posedenie, tam ani neviete čo, ale zrazu je málo doma, zrazu ostávate často sama, robíte si vlastný program a keď sa aj potom stretnete večer v obývačke, nič sa od neho nedozviete. „Stalo sa to, keď nastúpil do novej roboty, bol tam veľmi mladý kolektív a vravela som si, že chce zapadnúť, tak dobre. Ale keď bol každý piatok do rána v meste a v sobotu popoludní potom s kolegami telefonoval a smiali sa, kto si čo nepamätá, už mi to prekážalo. Jemu však taký život zachutil, úplne sa zmenil a dnes už žijem s dcérkou sama. On si užíva nový rozmer, ako to volá. Vraj v partii kamarátov sa cíti lepšie ako v páre so ženou,“ priznáva Aneta.

6. Nestará sa, keď vidí, že sa cítite zle...
„Dlho som mala podozrenie, že naše manželstvo už nemá význam,“ tvrdí Kamila, naša kamarátka: „Lukáš bol podráždený, čoraz častejšie zaspával pri telke a na gauči ostával až do rána, celkovo sa ku mne správal chladne a odmietal moje návrhy na rozhovor. Potom som si z ordinácie, kde pracujem, doniesla črevnú chrípku. Ale takú intenzívnu, že som nebola schopná vstať od záchodovej misy, mala som zimnice, nedokázala som v sebe udržať ani lyžičku vody. Ani sa ma neopýtal, či som o. k., šiel na tréning, prišiel v noci a bez toho, aby nakukol do spálne, či žijem, zaspal pred telkou. Ležala som ešte tri dni, vydatá som bola už len pár mesiacov.“
Keď milujete, celkom prirodzene ste naporúdzi, keď má ten druhý problém. Ak vám je jedno, ako sa cíti... tak už tie city asi veľmi intenzívne nie sú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 18:22