shutterstock.com
StoryEditor

Cítite motýle v bruchu? Toto v skutočnosti robíme, keď sa zamilujeme

22.04.2020, 18:20
Vzťahy
Nevieme ten pocit opísať. No keď príde, stojí rozhodne za to. Zamilovanie.
1.  Fáza – Chtíč


V každej fáze dochádza k činnosti určitých chemických látok, ktoré ovládajú naše pocity a sú hnacou silou jednej z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré robíme v živote. Podľa odborníkov sa každý jeden milostný príbeh začína vďaka dopamínu, chemickej látky, ktorú produkuje mozog a nadobličky. Zvyšuje hladinu hormónov a vplýva na mnohé orgány, vrátane potných žliaz. Preto sa hlavne v začiatkoch, keď prežívame veľkú lásku, potíme viac než inokedy. Dopamín je taktiež zodpovedný aj za našu náladu a emócie. Zaľúbený človek je vzrušenejší a šťastnejší.

2.  Fáza – Príťažlivosť


Postupne sa dostávame do druhej fázy, kedy pociťujeme príťažlivosť. Hlavnú úlohu hrajú pohlavné hormóny ako testosterón a estrogén, ktoré sú zodpovedné za náš sexuálny apetít. Zatúžili ste po niekom? Prichádza stav zamilovanosti a do popredia vstupujú dopamín a noradrenalín v kombinácii s poklesom serotonínu. Začína sa meniť aj náš fyzický vzhľad. Máte rozšírené zrenice, zvýšenú srdcovú frekvenciu, potíte sa a ste zadychčaní. Čo je na tom zaujímavé, v tejto fáze sa zvyšuje vaša schopnosť pamätať si detaily. Preto si väčšina ľudí pamätá, čo mal jeho partner na sebe na prvom rande alebo, kde ste boli. Často premýšľajú o druhej osobe a tak sa na ňu sústreďujú, až sa poriadne nevyspia.

Bezdôvodné usmievanie zase spôsobuje zvýšená činnosť neurotransmiterov noradrenalínu a fenylthylamínu (PEA). Ak vám to však s dotyčnou osobou nevyjde, klesne úroveň PEA, upadnete do depresie a budete pociťovať zvýšenú chuť do jedla.

3.  Fáza – Pripútanie sa


Ste spolu a prežívate krásny vzťah. Oxytocín a vazopresín sú hormóny zodpovedné za pripútanie sa. Ich hladiny výrazne stúpnu po orgazme. Preto sa niektorí viažu hneď po sexe. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 23:23