shutterstock.com
StoryEditor

Vedeli ste, že bozkávanie posilňuje imunitu? Toto sa vtedy deje v našom tele

11.03.2020, 17:00
Vzťahy
Bozkávanie človeku neprináša iba potešenie. Podľa vedcov tiež posilňuje imunitný systém, aktivuje krvný obeh a vyrovnáva hladinu cholesterolu. Tiež sa pri ňom údajne spáli 12 kalórií, ak je, samozrejme, bozk správne vykonaný.

Tvrdí to španielska rozhlasová stanica Cadena Ser, ktorá pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa bozku priniesla vedecké zdôvodnenie toho, prečo je bozkávanie dobré pre zdravie.

Čo sa vtedy deje v tele?
Pri bozkávaní, pri ktorom sa okrem iného aktivuje 36 tvárových svalov, dochádza k rade neurochemických reakcií, ako píšu lidovky.cz. Aktivuje sa hipokampus, teda časť mozgu, ktorá hrá úlohu pri krátkodobom uchovávaní informácií. Takže bozkávaním si zlepšujeme pamäť.

Bozk uvoľňuje neuroprenášače, napríklad dopamín, ktorý spôsobuje, že máme príjemné pocity. Ďalej sa do krvného obehu dostáva oxytocín, takzvaný hormón lásky, ktorý upevňuje náš vzťah s daným človekom, či testosterón, ktorý zvyšuje sexuálny apetít. Pri bozku sa uvoľňuje aj serotonín, ktorého nedostatok vyvoláva zmeny nálad, depresiu či poruchy spánku a podráždenosť.

Niektoré štúdie ukázali, že bozkávanie je dôležitejšie pre ženy než pre mužov. Vedci to vysvetľujú tým, že ženy majú viac nervových zakončení a sú schopné uvoľňovať viac oxytocínu a dopamínu.

Odporcovia bozkávania argumentujú tým, že pri desať sekundovom bozku si pár vymení v priemere 80 miliónov baktérií. Väčšinou ide ale o druhy baktérií, ktoré tvoria bežnú súčasť ústnej flóry.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:05