shutterstock.com
StoryEditor

Muži sa pri zoznamovaní najviac boja zúfaliek a zlatokopiek! Koľko sú ochotní minúť na rande?

09.03.2020, 10:15
Vzťahy
Autor:
idnes. cz
On-line zoznamky už nie sú novinkou, ani núdzovým riešením, ale úplne bežným spôsobom hľadania partnera pre viac než polovicu osamelých Slovákov aj Čechov nad 25 rokov. Na druhej strane, štyri pätiny z nich majú z prvých rande dohodnutých prostredníctvom internetu zlú skúsenosť. No aj tak hľadajú ďalej.

S negatívnou skúsenosťou rastie potom ich opatrnosť. U mužov viac než u žien, vyplýva zo štatistík zoznamovacích agentúr. Prieskum sa robil v Česku a zúčastnilo sa ho 550 respondentov od 25 do 65 rokov. „Dôvodom, prečo stále viac mužov volí zoznamky, nie je nedostatok času či príležitostí, ale tiež obava z odmietnutia. Viac než tri štvrtiny mužov priznáva, že sa boja odmietnutia v reálnom živote, nevedia ako na neho reagovať, veľa z nich dokonca odmietnutie na dlhšiu dobu paralyzuje od odvahy skúsiť to opäť,“ vysvetľuje Kristýna Mertlová, majiteľka českej úspešnej zoznamovacej agentúry. Podľa nej je odmietnutie v on-line prostredí menej traumatizujúce.

Vladimír Münz, terapeut, považuje za najväčšieho strašiaka pre mužov pri online zoznamovaní obavu zo zlyhania. „Muž chce podať výkon a uspieť. Veľmi nerád zažíva odmietnutie, pretože v ňom dvíha emócie a tie mu v jeho očiach bránia podať výkon. Považuje ich za rušivé a nežiadúce,“ vysvetľuje Münz. Ďalším dôvodom, prečo sa hlavne muži čoraz častejšie utiekajú k internetovému zoznamovaniu, je obava aby nenarazili na tzv. zúfalky a zlatokopky.

„Muži okolo tridsaťpäť rokov, ktorí prídu do fázy, že by sa chceli usadiť a mať rodinu, majú o partnerke jasnú predstavu. Vyžadujú, aby bola vyrovnaná, aby mala usporiadané hodnoty a aby jej jediným nenaplneným očakávaní bol ten správny muž na život – teda on,“ hovorí Mertlová a dodáva, že práve preto sa boja žien nad tridsať rokov, ktoré označujú za zúfalky, teda ženy, ktoré nehľadajú niekoho ideálneho, ale niekoho, kto im rýchlo urobí dieťa a vezme si ich.

S emancipáciou žien strácajú muži sebavedomie a pôdu pod nohami, ich psychika je čím ďalej tým krehčia. Nechcú si pripadať iba ako dodávatelia genofondu. Zároveň tí, ktorí vo svojom profesionálnom živote dosiahli určitého postavenia, podozrievajú nápadníčky z toho, že sa o ne zaujímajú iba kvôli peniazom a majetku. Boja sa zlatokopiek!

„Preto sú na prvých schôdzkach veľmi opatrní, nedávajú najavo svoj spoločenský status, volia menej okázalé miesta či reštaurácie a všeobecne sa snažia, aby náklady na jedno rande nepresiahli 30€ v prípade, že jeho súčasťou je spoločná večera. Práve táto čiastka predstavuje akúsi psychologickú hranicu únosnosti nákladov na to, že sa ich spoločníčka neukáže ako tá pravá,“ opisuje Mertlová skúsenosti so svojimi klientmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:18