shutterstock.com
StoryEditor

Je to ten pravý. Takto by mal vyzerať partner na celý život

26.02.2020, 11:00
Vzťahy
Ako je možné, že niektoré vzťahy zlyhajú a iné naopak prekvitajú? Záleží od toho, akí partneri sú, aké majú vlastnosti.

1. Minulosť hodia za hlavu, dôležitejší je nový existujúci vzťah


Rozišli ste sa. To sa v živote stáva a treba za tým spraviť hrubú čiaru. Dôležité je dostať sa cez rozchody bez negatívnych dopadov na ďalšie vzťahy. Málokto si uvedomuje, ako naša minulosť ovplyvňuje súčasný vzťah. Mnoho žien má tendenciu porovnávať súčasného partnera s tým predošlým, na čom aj celý vzťah stroskotá. Až neskôr si uvedomia, že nový partner nie je taký istý ako bývalý.

2. Poznajú rovnováhu medzi dávaním a braním


Niektorí majú tendenciu obetovať novému vzťahu veľmi veľa. Pre partnera sú ochotní spraviť takmer čokoľvek. Vzťah však nebude úspešný, ak jedna strana dáva priveľa a druhá primálo. Partner by mal vedieť oceniť to, čo dostáva a vrátiť to partnerke rovnakou formou ako to robí ona sama. V opačnom prípade prichádzajú pocity využívania alebo zranenia.

3. Uvedomujú si, že potrebujú priestor a slobodu


Po niektorých sa akoby zem zľahla po tom, čo vstúpia do nového vzťahu. Skončili so spoločenským životom, zabudli na kamarátov a prestali robiť veci, ktoré ich bavili. Partneri, ktorí majú zdravý vzťah, by si mali udržať svoje koníčky a tráviť čas aj každý sám. Sloboda je vo fungujúcom partnerstve veľmi dôležitá. Treba však dávať pozor, aby bola v rovnováhe. Nie aby sa jeden všetkého vzdal a druhý trávil priveľa času vonku.

4. Umenie autentickej komunikácie


Ide o zručnosť, ktorú treba stále cvičiť. Naučte sa hovoriť vždy to, čo cítite, ako to cítite a vnímate a čo vás trápi. Kľúčom je vytvorenie bezpečného, ​​milujúceho prostredia vo vašom vzťahu, v ktorom sa obaja vyrozprávate. Aj keď povedať nahlas problém, s ktorým vnútorne bojujete, môže byť desivé, no len tak sa dá vytvoriť úprimný a hlboký vzťah.

5. Naučia sa partnerov jazyk lásky a pravidelne ho používajú


Čítali ste knihu Päť jazykov lásky od Garyho Chapmana? Tvrdí, že existuje päť základných jazykov lásky, resp. základných faktov, ktoré láska a milostný život potrebujú: slovné vyznania lásky, fyzické dotyky, kvalitne strávený spoločný čas, prejavy služby a dary. Stačí, keď vám pripraví kávu alebo pomôže s domácimi prácami. Aj to sú prejavy služby.

6. Dokážu sa spoločne zasmiať


Spoločné záchvaty smiechu na hlúpostiach a zmysel pre humor je obrovským plusom vo vzťahu. Ak sa takto dokážete zasmiať, uvoľníte tým atmosféru medzi vami a to, čo sa vám zdalo problematické, sa zrazu rozpustí.

7. Nemajú žiadne falošné očakávania


Všetci sme len ľudia. Aj naši partneri majú nedostatky, chyby a slabé stránky ako my ostatní. Práve vďaka nim je vzťah krásny. Nečakajte, že bude partner stopercentný vo všetkom. Za prvé dokonalosť je nudná a v konečnom dôsledku nikam nevedie.

8. Ste si istí, že všetko dobre dopadne


Očakávate, že sa váš vzťah zle skončí? Ak ste dlho presvedčení, že sa vzťah rozpadne a budete tomu naďalej veriť, sami začnete konať takým spôsobom, aby sa to stalo skutočnosťou. Aj keď nevedomky. Buďte optimisti a verte, že všetko dopadne dobre.

9. Milujú seba i ostatných


Majú sa radi a lásku vedia odovzdať aj ostatným. Milujú svojich partnerov takých, akí sú a akceptujú ich, ako sami seba. Majú veľa lásky na rozdávanie. Sú otvorení a s úsmevom na tvári prijímajú komplimenty od partnerov a užívajú si veľkú lásku. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 10:57