shutterstock.com
StoryEditor

Skutočný príbeh: Odišiel a nechal ma samu s dvomi deťmi na krku

04.02.2020, 15:00
Vzťahy
Niekedy sa aj pokojný rodinný život počas niekoľkých minút zmení od základov. Nie nadarmo sa však hovorí – čo ťa nezabije, to ťa posilní...

Adam mal 13 a Lenka 8 rokov, keď mi raz v jedno januárové nedeľné popoludnie manžel Rudo oznámil, že ide s kamarátmi na pivo. Lenže prišla polnoc a jeho nikde. Mobilné telefóny sme vtedy ešte nemali, tak som sa vybrala do krčmy. „Áno, bol tu, ale už dávno. Nezdržal sa dlho, približne hodinu. Sedel ticho za stolom, s nikým sa nebavil, divný bol. Akoby o niečom veľmi premýšľal,“ povedala mi krčmárka.

List na rozlúčku
Nechcela som uprostred noci buntošiť jeho kamarátov, tak som si povedala, že počkám do rána a keď sa neobjaví, začnem to riešiť. Išla som teda do spálne. Oči mi ihneď padli na obálku na vankúši. S tlčúcim srdcom som ju otvorila a vybrala veľmi dlhý list. Bol od Ruda. Aby som to skrátila – vraj potrebuje na čas odísť, lebo sa cíti frustrovaný, ubíja ho, že nedokáže zarobiť viac peňazí, aby sme sa mali dobre, a síce nás miluje, ale musí zistiť, čo vlastne chce. Vraj sa ozve, keď si usporiada myšlienky. Koniec listu, kde písal o tom, ako mám deťom povedať, že odišiel do zahraničia za prácou, som dočítala už v slzách.

Narodeninové prekvapenie
Začiatok obdobia, keď som nečakane zostala s deťmi sama, bol veľmi náročný. Deti sa na Ruda vypytovali, chýbal im a mne tiež. Asi po dvoch týždňoch prišiel od neho list, že je na výletnej lodi, aby nás zabezpečil. Vraj odišiel bez rozlúčky, aby sme ho od toho neodhovorili. Ozýval sa tak raz za mesiac a aj posielal peniaze. No ja ani deti sme mu nedokázali zabudnúť spôsob, akým od nás odišiel. Keď mal Adam čerstvých 18, vo dverách nášho domu sa zjavil jeho stratený otec. „Adamko, čo stojíš ako obarený, veď pozvi návštevu ďalej,“ vybehla som z kuchyne. Keď som uvidela, na koho sa uprene pozerá, ustrnula som aj ja.

Druhá šanca
„Viem, že som urobil obrovskú chybu, keď som od vás odišiel. Do konca života si to budem vyčítať. Nebolo dňa za celé tie roky, čo by som na vás nemyslel. Len vám chcem všetkým niečo dať a idem preč,“ povedal a podával synovi tri obálky. Bolo vidieť, že sú plné peňazí. „Nič od teba nechceme. Mal si tu byť, keď sme ťa potrebovali,“ nahneval sa Adam a zatvoril dvere. Trvalo ďalší rok, než deti s Rudom, ktorý si našiel prácu i prenájom opäť na Slovensku, začali komunikovať. Naše manželstvo to síce už nezachránilo, ale bola som rada, že títo traja si našli k sebe opäť cestu. Predsa len, je to ich otec...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:44