shutterstock
StoryEditor

Zo života jednej z nás: Môj kolega ma sexuálne obťažuje

07.10.2019, 13:00
Vzťahy
Kolega, s ktorým som si od začiatku veľmi dobre rozumela, som pokladala len za dobrého priateľa. On to však začal zneužívať...

Všetko sa to začalo už prvým týždňom v práci. V mužskom kolektíve som ako žena pochopiteľne zaujala pozornosť, no aj tak som necítila žiadnu úľavu, práva naopak. Bála som sa, že ma nebudú brať dostatočne profesionálne nehovoriac o tom, že som nemala pocit opory a podpory. Moment, keď som spoznala Matúša však zmenil všetko. Pomáhal mi spárovať služobný notebook s tlačiarňou. 

,,Ak budeš čokoľvek potrebovať, kľudne sa opýtaj, rád ti pomôžem,'' ponúkol mi pomoc. ,,Nápodobne, aj keď neviem s čím by som ti veľmi ja mohla pomôcť,'' odpovedala som mu. ,,Niečo sa nájde,'' odvetil. Vtedy som naozaj netušila, že si niečo nájde. 

O pár dní na to sme boli spolu na obede. Začal sa ma vypytovať na osobné otázky typu či mám priateľa, či si plánujem založiť rodinu, či mi nevadí byť v spoločnosti toľkých chlapov. Začala som sa cítiť nepríjemne, no na všetky som mu odpovedala. Matúš bol jediným človekom, s ktorým som ako tak udržiavala pracovný vzťah a nemienila som si to pokaziť. 

O dva týždne, keď som postupne spoznala aj ďalších kolegov som však tušila, že Matúšove narážky sú už cez čiaru. ,,Som škorpión, to je také vášnivé znamenie, ktoré má rád úlety,'' usmial sa na mňa a žmurkol. Ostala som v šoku, no rozhodla som sa to ignorovať a nedávať mu žiaden signál, ktorý by v jeho očiach mohol značiť šancu. Bolo však neskoro. Začala som sa tak intuitívne brániť - čoraz častejšie som spomínala svojho priateľa Marka, to, ako plánujeme spoločnú budúcnosť a najmä fakt, že chvíľkové úlety  počas vzťahu absolútne neschvaľujem. 

Boli sme práve v kaviarni počas obednej prestávky. Nemala som totiž chuť nič jesť, a tak ma Matúš pozval len na kávu, ktorá mi v pracovnom zhone dosť dobre padla. Z ničoho nič ma však začal hladkať po stehnách a naklonil sa. ,,Vieš, ja som mal pre teba stále slabosť,'' hladkal ma. ,,Nie, prestaň,'' okamžite som sa zdvihla a odišla. Žalúdok som mala zovretý v kŕči ešte celý zvyšok dňa a snažila sa ho v práci absolútne ignorovať. 

Hneď na druhý deň, keď som sa snažila vytlačiť zmluvu pre klienta, však za mnou prišiel a začal ma obchytkávať. ,,Pssst. Nebráň sa,'' zašepkal a začal mi obchytkávať zadok na čo som sa mykla. ,,Môžeš prestať? To už presahuje všetky medze Matúš, mám ťa rada, no toto už dávno prekročilo všetky medze,'' nahnevane som odvrkla. Hneď po incidentne som utekala za jeho nadriadeným no jeho odpoveď ma šokovala. ,,To, čo je medzi vami, si musíte v prvom rade vybaviť vy dvaja. Matúš je skvelý pracovník, robí nám dobré obraty, no chápem, že ti je to nepríjemné. Porozprávam sa s ním,'' vyhovel mojej žiadosti vedúci. Tam to však ani zďaleka neskončilo.

Ďalší deň na mňa všetci začali zazerať divne. ,,Prečo sa so mnou nebavíš?'' nevydržala som to a opýtala sa kolegu, ktorý mi venoval vražedný pohľad. ,,To, ako si všetko otočila proti Matúšovi nás dostalo, to som si o tebe nemyslel,'' povedal a ja som stuhla. Neskôr som sa dozvedela, že Matúš nahovoril každému, že som s ním flirtovala len preto, aby som dosiahla povýšenie. Len čo sa mi vraj chytil do siete, snažila som sa ho vyhodiť. Psychický nátlak zo strany mojich kolegov neustúpil, aj keď bol šéf na mojej strane. Musela som teda dať výpoveď...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 22:41