shutterstock.com
StoryEditor

Skutočný príbeh našej čitateľky: Muž mi vyčíta, že ma musí živiť. Čo s tým?

03.09.2019, 17:00
Vzťahy
Keď v bruchu cítime motýle, peniaze sú väčšinou to posledné, čo máme chuť s vyvolením preberať. Dokonca sa nám zdá, že sa to ani nepatrí. Ešte menej ako sex na prvom rande. Lenže čo keď sa mýlime?

Dlho som počúvala, že som karieristka, ktorá kvôli práci nestíha žiť, nemá vzťah a zrejme zmešká aj materstvo, lebo ho vymenila za naháňanie peňazí. Pritom som len normálne chodila do práce. Koniec koncov vzťahy sa nenadväzujú tým, že sedíte doma na zadku a čakáte, že u vás zazvoní princ na bielom koni. Ani nezvonil. Láska ma totiž nakoniec prekvapila na školení, kam ma poslala firma. Aj keď priznávam, že najskôr som tomu veľmi neverila. Vyzeral ako typ, ktorý má na každý prst desať žien. Ale svojím vtipom a šarmom si ma nakoniec získal. A pomaly sme začali dávať dokopy naše dva životy, v ktorých sme doteraz rozhodovali, zarábali aj míňali sami za seba. Priznávam, boli sme opatrnejší, a chvíľu bolo, moje a tvoje, kým z toho vzniklo naše. Predsa len už dávno sme nemali osemnásť... Ale dali sme to.

Makám aj za teba!
Boli sme už nejaký čas fungujúci pár, ktorý dokonca uvažoval o spoločnej budúcnosti a deťoch, keď sa naša firma rozhodla odsťahovať svoj biznis za hranice. Mala som však možnosť vybrať si, či sa budem sťahovať aj ja, alebo prijmem štedré odstupné a skúsim to niekde inde. S polovičkou sme sa zhodli, že keďže sme sa práve zahniezdili, najlepšie bude zostať doma. Príležitosti boli, a určite aj budú. Navyše sme na to dvaja. „Na míňanie áno, ale ťahať to musím sám,“ šokoval ma ani nie po dvoch mesiacoch človek, o ktorom som si myslela, že mi bude oporou. A nielen teraz, ale celý život. Je pravda, že som nezobrala hneď prvú ponuku, ale niečo som už v živote dokázala, tak som sa nebála, že by neprišla ďalšia. On áno. Čoraz častejšie sme sa začali hádať kvôli peniazom. Vlastne o čomkoľvek sme začali, skončilo sa to pri nich. Bola som zrazu tá nezodpovedná a do vetra, ktorá nemyslí na zadné vrátka. Akoby ma vôbec nepoznal! O čo viac som si teda po tom všetkom istá tým, že sa nestratím, o to menej dôverou medzi nami. Vlastne som o ňu už asi prišla. Čoraz menej času totiž trávime spolu, keďže môj partner je väčšinu času v práci. A na moju otázku prečo dostávam jedinú odpoveď: Makám aj za teba! Má vzťah s takýmto človekom význam? Neviem si predstaviť, čo by robil, keby som išla na materskú...

Odborníčka radí: Nebojte sa rozprávať o peniazoch
Dvadsiate prvé storočie, nedvadsiate prvé storočie, zdá sa, že kamene úrazu vo vzťahoch sa nemenia. Statky totiž dokážu narobiť zmätky aj dnes. Neposunuli sme sa podľa psychologičky PhDr. Evy Krkoškovej nikam, ani v tom, ako si s tým poradiť?
Určite áno. Tento vzťah však nerozdelili peniaze. Skôr odlišné očakávania od toho druhého, čo sa týka postoja k finančnému zabezpečeniu spoločného života. Muž preferoval mať vrabca v hrsti, aby zabezpečil pre rodinu živobytie, kým jeho polovička čaká na holuba na streche, čo jeho zneisťuje, navodzuje úzkosť a obavy z budúcnosti. Jeho vysoká miera zodpovednosti mu totiž neumožňuje uvoľniť sa. Žena zas pozná svoju hodnotu, verí si a hľadá adekvátnu príležitosť. Vychádza navyše z toho, že na preklenutie obdobia nezamestnanosti využije odstupné z práce a muž ju nemusí živiť. Nie je teda nezodpovedná, ale do spoločnej i svojej budúcnosti chce priniesť spokojnosť, ktorá redukuje stres. Ich vzťahu by teda pomohlo, keby o svojich predstavách a postojoch k veci hovorili a poskytli si ubezpečenie, že situáciu zvládnu. Do každého vzťahu totiž vstupujeme s očakávaniam, ktoré vychádzajú z našich predošlých skúseností, či už z rodičovského domu alebo minulých zväzkov, ale aj z toho, čo počujeme od iných či z médií. Budúcnosť však majú nielen vzťahy, kde majú obaja očakávania rovnaké, ale aj tie, kde dvojica svoje rozdielne pohľady dokáže akceptovať a navzájom sa tolerovať.

Kedy je partner bez práce problém?
– ak je pasívny, nič nehľadá a obdobie nezamestnanosti si pomýlil so školskými prázdninami, keď si ničnerobenie užíva
– ak na každej ponuke nájde niečo, čo mu nevyhovuje, a pritom sám nevie povedať, čo chce
– ak sa tvári, že to nie je problém alebo jeho vyriešenie stále odkladá

Kedy nezamestnaného podporiť?
– ak neustále hľadá a skúša nové ponuky, aj keď nezoberie každú, ktorá príde
– ak zvažuje, čo je najvýhodnejšie nielen z finančnej stránky, ale aj pre rodinný život, a podľa toho sa rozhoduje
– ak si uvedomuje, že sa táto situácia nedá naťahovať príliš dlho a je pripravený robiť kompromisy

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:51