dreamstime
StoryEditor

Keď je práca viac ako vy. Čo robiť, keď sa ocitnete vo vzťahu s workoholikom?

23.01.2022, 17:00
Vzťahy
Autor:
Juliána N
Byť vo vzťahu s workoholikom môže miestami pripomínať spolužitie s neverným partnerom. Takmer identické pocity osamelosti a nedodržaných sľubov prežíva partnerka/prípadne partner, ktorého polovička uprednostnila prácu pred vzťahom.

Zvyčajne to končí rozvodom

Ak v manželstve či partnerskom vzťahu nedôjde k rýchlej zmene na oboch stranách, takáto situácia vyústi do rozvodu. Podľa reportérky Maureen Farrel, ktorá pre Forbes napísala článok s názvom So You Married A Workaholic: „páry, v ktorých je jeden z partnerov workoholik, sa rozvádzajú v priemere dvakrát viac.“

Problém nadmerne pracujúceho partnera sa môže rozvinúť takisto do ďalších problémov, najčastejšie ide o neveru. Je však niekoľko dôležitých bodov, ktorými by ste sa v snahe zachrániť vaše partnerstvo mali riadiť. Torontská párovú terapeutka Karen Hirscheimer vysvetľuje ako sa vyrovnať so situáciou, keď workoholizmus vášho partnera ohrozuje váš vzťah. Dôležité je, aby ste rozlíšili kedy ide o skutočný workoholizmus a kedy je váš partner skôr iba tvrdo pracujúcim človekom mysliacim na vaše finančné zabezpečenie.

,,Práca je dôležitou súčasťou života a ako partnerka vášho manžela/priateľa by ste mali podporovať jeho sny a túžby,“ varuje terapeutka.

1. Nezatvárajte oči pred jeho prácou

Zaujímajte sa o jeho prácu a snažte sa pochopiť všetok tlak, ktorému je vystavený.Hirscheimer tvrdí: „za predpokladu, že ste vopred vedeli čo je súčasťou jeho práce a akceptovali ste tento režim, nie je fér očakávať, že zníži svoju pracovnú záťaž.“

Buďte ale otvorení a dajte mu najavo aké zložité je ocitnúť sa bez jeho pomoci – možno vás prekvapí k akému kreatívnemu riešeniu dospejete.

2. Nesúťažte s inými pármi

Neporovnávajte partnera s manželmi vašich známych alebo priateľov. Ak ste od začiatku vedeli o jeho pracovných povinnostiach, zamerajte sa predovšetkým na udržanie  spoločných aktivít, prípadne si naplánujte krátky výlet mimo domu. 

3. Vytvorte si pevnú rutinu

Terapeutka tiež odporúča, aby ste si vytvorili rodinný, fixný čas, o ktorom sa nedá vyjednávať. Môže ísť o jednoduché veci ako spoločná prechádzka či varenie. Dôležitá je  však 100% úprimnosť. „Keď vyjednávate, nebuďte skromní. Buďte úprimní, koľko času od nich skutočne potrebujete. Keď budú obe strany plne spokojné s dohodou, nezostane priestor na rozhorčenie.“

4. Staňte sa jeho oporou

Namiesto neustálych výčitiek a sťažovania sa, pripravte mu teplý čas a ako odmenu mu navrhnite krátku masáž. Ponúknite mu dôvod na to, aby prácu na istý čas odložil. Nesťažujte sa, že vás zanedbáva, ale ukážte mu prečo by nemal.

5. Pochopte „muža za stolom“

Niektorí workoholici majú prosto vyššie energetické prahy a musia neustále niečo robiť. Po práci zájdite napríklad do reštaurácie – dodatočný stimul môže byť to pravé, čo potrebuje na upokojenie nervov. Pripomeňte mu, že prestávka v pracovnom kolotoči zabráni jeho celkovému vyhoreniu.

„Sebahodnota musí pochádzať aj z iných zdrojov, pretože ak niečo nejde ako má, nie je najpríjemnejšie sa s tým vyrovnať,“ dodáva Hirscheimer .

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:52