partnerpixabay.com
StoryEditor

Vedecky dokázané: Manželstvo mužom prospieva!

18.03.2019, 14:00
Vzťahy
Nič viac nemôžete urobiť pre svojho partnera, ako ho ľúbiť. Podľa vedcov najpevnejšie zdravie majú ženáči, ale to len v prípade, že ich vzťah je bez výkyvov.

Britská vedecká štúdia ukázala, že najmä mužov, ktorí žijú v dlhodobom manželstve, zásadne ovplyvňuje vzťah so životnou partnerku. Na jednej strane je vcelku logické, že ak partneri žijú v šťastnom vzťahu, pozitívne sa to odrazí aj na ich zdraví. Vedci ale zistili, že rovnako dobre zvláda náš organizmus aj menej spokojné vzťahy, ktoré si ale pozvoľna plynú svojím, aj keď nie práve najšťastnejším tempom. Srdcu a kardiovaskulárnemu systému podľa vedeckých zistení najviac dávajú zabrať rôzne výkyvy a životné turbulencie. Vtedy už to so zdravím, najmä u pánov, ide dolu vodou.

Štúdia odhalila nečakanú pravdu
Priebežne od roku 1991 skúmali britskí vedci celkom 620 ženatých mužov. Pýtali sa ich, ako sa cítia a čo prežívajú vo vzťahu so svojou partnerkou, a to v rôznych etapách ich spoločného života. Vracali sa za nimi, keď ich deti mali tri roky, a potom i deväť a viac rokov... Každý návrat so sebou niesol aj podrobné vyšetrenie, aby vedecký tím mohol vziať do úvahy aj rôzne rizikové faktory pre ochorenie srdca, ako je krvný tlak, cholesterol alebo cukor. Vedci vyhodnocovali tiež pokojovú srdcovú frekvenciu, váhu a spomínané ďalšie parametre, a to v rokoch 2011 až 2013, kedy deti skúmaných mužov dosiahli 19 rokov.

"Zaujímavé je, že sme našli len nepatrnú zmenu v kardiovaskulárnych rizikových faktoroch u mužov, ktorých vzťahy boli trvalo dobré alebo zlé," uviedol vedúci štúdie Dr. Ian Bennett-Britton z University of Bristol. "Zlepšenie vo vzťahu bolo spojené s nižšími hladinami lipoproteínov s nízkou hustotou, ktoré transportujú tuky z pečene do tukového tkaniva (LDL, zlý cholesterol) a tiež s pomerne nízkou hmotnosťou v porovnaní s mužmi, ktorí žijú v trvalo dobrých vzťahoch," povedal Bennett- Britton. "Zhoršujúce sa vzťahy boli naopak spojené so zhoršením krvného tlaku."

Po zohľadnení ďalších faktorov, ktoré môžu ovplyvniť pravdepodobnosť srdcových ochorení, ako je vek, dosiahnuté vzdelanie, nízke postavenie a príjmy domácností, boli dobré vzťahy spojené i s mierne zníženými hladinami LDL cholesterolu, asi o 0,25 mmol / liter. Z toho vyplýva, že šťastné a vyrovnané manželstvo pozitívne vplývalo na zdravie sledovaných pánov, ale rovnako dobre sa cítili, aj keď vzťah nebol dlhodobo uspokojivý.»Zrada« však nastala, ak sa do vzťahu vkradla neistota, hádky či pochybnosti.

Talianska domácnosť pánom neprospieva
Možno teda všeobecne tvrdiť, že ak si vzťah plynie vo »vybehaných koľajách« ‒ či šťastných, alebo i menej radostných, má to na zdravie lepší vplyv, ako »talianska domácnosť«, kde každú chvíľu lietajú vzduchom taniere, či ostrejšie slová.
Keď sa pomery vo vzťahoch zlepšili, páni to pocítili na klesajúcej váhe, čo dokázal index telesnej hmotnosti čiže BMI. V porovnaní s mužmi, ktorí žili v trvalo dobrom manželstve, sa u mužov, ktorým sa vzťah zlepšil, klesla hodnota BMI o 1,07, čo je necelých 5 kg. 


Zhoršujúce sa vzťahy boli naopak spojené so zhoršujúcim sa diastolickým krvným tlakom, čo je hodnota sily, ktorú naša krv pôsobí na steny tepien. Diastolický krvný tlak bol o 2,74 milimetra ortuti vyššia, keď muži hlásili zhoršenie manželského vzťahu. Takže za ich zdravotnými ťažkosťami stáli zmeny horším smerom, ktoré už ich zdravie nemienilo akceptovať.

Radšej tichá domácnosť ako búrlivá?
"Výsledky štúdie priniesli ďalšie potvrdenie názoru, že manželstvo významne ovplyvňuje kvalitu nášho zdravia," hovorí Brian Chin, výskumný pracovník psychológie na univerzite Carnegie Mellon v Pittsburghu. Upozornil ale, že zároveň je možné, že ďalším z rizikových faktorov, ktorý bude ovplyvňovať zdravie srdca, a ktorý sa premietne na základe zažívanie pohody či nepohody v manželstve, bude kvalita a množstvo spánku. 


Zlepšenie alebo »pády« v manželských vzťahoch môžu byť tiež spojené so zmenami v duševnom alebo fyzickom zdraví, najmä v prípade, že tieto zmeny sprevádzajú rôzne vlny v stravovaní, cvičení, fajčenie alebo pitie. Veď istotne ste si aj vy všimli, že s partnerom, ktorý je na diéte, alebo sa pokúša zbaviť nejakého zlozvyku ako je napríklad fajčenie, býva »ťažká reč«. A práve aj tieto priťažujúce okolnosti brali vedci pri svojom výskume do úvahy.


"Keď vezmeme do úvahy, že zmeny v manželstve ovplyvňujú zdravie nášho srdca viac než trvalé presvedčenie, že je zväzok dobrý či zlý, tak z toho vyplýva, že keď sme zvyknutí od partnera dostávať podporu a starostlivosť, a zrazu sa nám jeho náklonnosti a uznanie nedostáva, tak napriek všetkým ďalším faktorom riziko kardiovaskulárnych ochorení rapídne stúpne," dodal Chin.

Ak teda niektoré páry tvrdia, že »talianske manželstvo« im vyhovuje a po búrlivých hádkach ich teší udobrovanie sa, mali by mať na pamäti, že so srdcom (hoci navonok odolných) pánov, môžu takéto výkyvy poriadne zamávať.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:37