profimedia
StoryEditor

Veľký krok vo vzťahu. Kedy ste so svojou polovičkou pripravení na spoločné bývanie?

16.01.2022, 17:00
Vzťahy
Autor:
Juliána N
Nie je to ani tak časom, ale harmóniou, ktorú vzájomne zdieľate. Niektoré páry už od začiatku fungujú ako dobre namazaný stroj, zatiaľ čo iné musia vyriešiť osobné a sociálne problémy, kým budú pripravení žiť so svojou polovičkou.

Odhadnite rozmer sťahovania

Ak cítite, že ste pripravená na rozhovor o bývaní pod jednou strechou, pouvažujte znova. Nie je to strach, ale prezieravosť, ktorá by vám mala pomôcť k rozhodovaniu. Aj keď už si môžete v partnerovom byte nechávať kefku, ide o dôležitý životný krok pri prekonaní komfortnej zóny.

Pri sťahovaní mnohé páry zistia, že nemajú priestor na uloženie všetkých veci do jedného domu. Zistiť to v deň sťahovania je stresujúce a vaše bývanie môže nakoniec vyzerať ako sklad. Minimalistické páry sa nebudú musieť obávať potreby izieb navyše, ale ľudí s množstvom oblečenia, nábytku, zberateľských predmetov bude čakať nepríjemné rozhodovanie čo nechať a čo vyhodiť.

Viete sa pred sebou strápniť, no aj sa na tom zasmiať

Okrem všetkých rozhovorov je dôležité byť spolu v rovnakom fyzickom priestore dostatočne často na to, aby ste vedeli aké by to bolo žiť s tým druhým,“ vyjadruje sa manželská a rodinná terapeutka, Rachel Freidus. Spoločné nákupy alebo dovolenky vám niekedy dokážu priniesť nečakané situácie a je len na vás či oceníte ako sa v nich zachová váš partner.

Freidus poukazuje na to, že medzi vami dvoma by mala byť určitá miera pohodlia, aj keď sa vyskytnú problémy. Pretože pri bývaní so svojím partnerom zverejníte svoje mrzuté nálady alebo sa s ním na niečom nezhodnete. Uistite sa o tom, aby bola negatívna energia vo vzduchu oveľa kratšie, než pocit spokojnosti a pohodlia.

Napriek tomu, že nervozita je počas takéhoto rozhodovania prirodzená, stále by malo mať navrch nadšenie z vyberania nových kachličiek a bytových dekorácií. Mali by ste byť predsa šťastní z posunutia vzťahu na ďalšiu úroveň. Celkovo by to mal byť radostný čas, keď sa tešíte na to ako nápad zrealizujete.

Nezatajujte svoje pocity ani finančné problémy

Naopak, ak sa cítite pod nátlakom, zastavte to. Nasťahovanie sa k romantickému partnerovi je rozhodnutie, do ktorého by ani jeden z vás nemal byť nútený. Nepozerajte na iné vaše kamarátky, zabývané už po troch mesiacoch randenia. Takisto ak vám niekto tvrdí, že po roku je už najvyšší čas na spoločné bývanie, nenechajte sa ovplyvniť pokiaľ to tak vy aj váš partner necítite. Ak sa tak nestane zo 100% slobodnej vôle, pravdepodobne dôjde k výčitkám z oboch strán. 

K jednému z najdôležitejších rozhovorov by mal patriť aj ten o financiách. Realitou je, že láska vám účty nezaplatí, takže si pripravte viacero otázok. Kto zarába viac, kto míňa menej a ako to bude so spoločnými platbami. Pokiaľ sa naskytla vo vašich alebo priateľových financiách a myslení nejaká nezhoda, neunáhlite sa a počkajte s rozhodnutím, kým si to nevyriešite. 

So starostlivosťou o domácnosť ide ruka v ruke aj upratovanie. Ak je jeden z vás zvyknutý vysávať byt každé dva dni, kým druhému stačí raz do týždňa, budete musieť nájsť kompromis. Ani jeden z vás by sa nemal mať pocit, akoby sa stal pre partnera rodičom a musel všetky domáce úkony riešiť zaňho.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:22