pexels.com
StoryEditor

Málokto má rád pocit žiarlivosti. Ako sa s ňou vo vzťahu vysporiadať a prekonať ju?

23.12.2021, 16:00
Vzťahy
Žiarlivosť nie je v žiadnom vzťahu pohodlnou záležitosťou. V určitom bode môže byť neškodná, avšak pri jej dlhšom trvaní a zhoršovaní sa vaša psychika dostáva do stavu nepohody. Ako proti nej bojovať?

Cesta k dôvere

Je dôležité, aby ste sa vo vzťahu cítili bezpečne a jeden zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je stanoviť si nepísané pravidlá, s ktorými budete obaja spokojní. Po ich dodržiavaní budete môcť znovu partnerovi dôverovať. Či už je to rešpektovanie vášho slova, ktoré hovorí, že má byť partner doma včas, alebo jednoducho vám vysvetlí dôvod jeho meškania. Nebojte sa znovu objaviť stratené veci vo vašom vzťahu. Pretože možno aj tým, že ste si prestali oznamovať niektoré veci, tak to mohlo spôsobiť zrod vašej žiarlivosti. Ak navrátite návyky, ktoré ste mali, svoju istotu môžete zvýšiť práve takýmto správaním.

Nerobte veci poza chrbát

Je lákavé nakuknúť partnerovi do telefónu, keď je v sprche, alebo sa prihlásiť na jeho sociálne siete, keď venčí psa. Ale múdry nápad to rozhodne nie je. Ak má byť predsa niekto neverný, nájde si spôsob, ako to urobiť a skryť po sebe dôkazy. Kontrola telefónu alebo počítaču vám určite neposkytne útechu, ktorú hľadáte, ale naopak môže zvýšiť úroveň vašej úzkosti. Ak máte takéto nutkanie, povedzte to svojmu partnerovi, možno vás jeho slová trochu upokoja. Ak však varovné signály stále bijú, možno by ste sa mali porozprávať hlbšie o tom, čo sa vo vašom vzťahu skutočne deje.

Zamerajte sa najmä na seba

Treba si však dať pozor, aby sa váš partner nezačal cítiť utláčane, pretože ak je vaša žiarlivosť  neoprávnená, môže sa začať rozčuľovať nad tým, že je neustále kontrolovaný, možno aj bezdôvodne. Ďalšou možnosťou, ako sa zbaviť pocitu žiarlivosti je preto práve starostlivosť o seba. Po identifikácii vzniku vášho strachu a nepríjemných pocitov, by ste mali zistiť, čo vám pomôže dostať to z hlavy. Môžete skúsiť meditovať alebo začať robiť aktivity, pri ktorých sa trochu uvoľníte. Váš život by nemal byť príliš závislý od vášho partnera, pretože práve rozvíjanie vašich silných stránok vám môže pomôcť k tomu, aby ste sa cítili sebavedomejšie. Tým sa budete môcť rýchlejšie vysporiadať s pocitmi žiarlivosti, kedykoľvek sa objavia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 23:09