StoryEditor

„Mobily sú novou drogou, ktorá deti nezabíja, ale idú sa z nej zblázniť.“

04.01.2018, 14:00
Vzťahy
„Veľa rodičov strčí deťom do ruky elektroniku, aby ich nechali chvíľku na pokoji. Pritom si neuvedomujú, že sú to veľmi nebezpečné nástroje," tvrdí sudca Emilio Calayaud.

Zdá sa, že v súčasnosti sa stávajú mobily a sociálne siete v rukách detí čoraz väčším problémom. V denníku ABC na to poukázal aj sudca neplnoletých Emilio Calatayud. Ten rodičom jasne odkazuje, aby sa nenechávali uniesť väčšinou a aby sa naučili deťom povedať jasné nie ešte predtým, ako bude príliš neskoro. Odsudzuje laxný prístup vo chvíli, kedy je treba potomkov vychovávať.

Obzvlášť ho trápi prístup detí k mobilom v príliš skorom veku. „Mobily sú novou drogou, ktorá síce nezabíja, ale deti sa z nej idú zblázniť.“ Na to, aby sme ich zbavili závislosti od technologických výdobytkov podľa neho potrebujeme uplatniť tie isté procesy, aké sa používajú pri odvykaní narkomanov od drog.

„Stále sa presne nevie dosah morálnych škôd, ktoré môže mať používanie sociálnych sietí a smartfónov na neplnoletých,“ dvíha varovný prst.

Tablet a mobil sa podľa neho stali opatrovateľkami, ktoré síce vyzerajú lacno, ale z dlhodobého hľadiska nás vyjdú príliš draho. „Veľa rodičov strčí deťom do ruky elektroniku, aby ich nechali chvíľku na pokoji. Pritom si neuvedomujú, že sú to veľmi nebezpečné nástroje, prostredníctvom ktorých sa dajú páchať trestné činy, ako napríklad vyhrážky, vydieranie, bullying – všetko nebezpečné pre obeť.“

Tento vyťažený sudca sa rodičom snaží dohovoriť, aby predišiel prípadom, ktoré sa mu pravidelne kopia na stole. Myslí si, že mnohé z týchto novodobých problémov by sa vyriešili celkom jednoducho – keby sme sa zbavili chýb mladej demokracie, ktorá je o právach bez žiadnych povinností.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:22