pexels.com
StoryEditor

Viete, čo je OTHELLOV syndróm? Ak váš priateľ príliš žiarli, pravdepodobne ním trpí

14.10.2021, 17:00
Vzťahy
Žiarlivosť medzi partnermi je v poriadku, pokiaľ nehraničí s tou chorobnou.

OTHELLOV SYNDRÓM

Othellov syndróm je psychotická porucha, ktorá spočíva v paranoidnej žiarlivosti, ktorá je neopodstatnená akýmkoľvek racionálnym spôsobom. Tento syndróm sa označuje tiež ako alkoholové šialenstvo. Osoba s týmto syndrómom je sprevádzaná silnými poruchami žiarlivosti, ktoré prichádzajú v rôznych intervaloch. Takýto človek svojho partnera podozrieva, aj keď nemá najmenší dôvod.

HISTÓRIA

Názov Othellov syndróm pochádza od hrdinu Shakespeara, Othello bojoval totižto s rovnakým problémom a v dôsledku zabil svoju milovanú lásku. Prvýkrát tento termín použil anglický psychiater John Todd, ktorý klasifikoval charakteristiky chorobnej žiarlivosti. 

AKO VZNIKÁ?

Príčiny môžu byť rôzne, no najčastejšie postihuje ľudí, ktorí:

-majú takmer nulové sebavedomie

-sú závislí na alkohole

-sú závislí na drogách 

-trpia paranoidnou schizofréniou

-trpia traumou z predošlého vzťahu

Zo začiatku sa prejavuje jemnými obvineniami a podozreniami. Nasleduje neustále kontrolovanie a sledovanie, môže sa to ale vystupňovať aj do agresívnej formy, ktorá sa prejavuje násilím, či už fyzickým, alebo psychickým. V najhoršom prípade sa stáva partner väzňom v samotnom vzťahu a nemôže fungovať samostatne bez toho, aby o tom človek trpiaci Othellovým syndrómom vedel každý detail. 

AKO HO LIEČIŤ?

Dôležité je, aby si človek, ktorý trpí Othellovým syndrómom uvedomil, že potrebuje pomoc. Najlepšou liečebnou metódou je terapia, čiže schôdzky s psychiatrom, či psychológom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 15:19