Chutné sú stonky aj listy
Vitamínmi nabité tmavozelené listy majú široké využitie. Pripravujú sa napríklad ako špenát, pričom listy mangoldu sú oveľa jemnejšie. Samotné stonky môžu nahradiť špargľu. Vďaka efektnej červenej, žltej či zelenej farbe dokážu jedlo ozvláštniť, ale aj rozžiariť. S krehkými listami s príjemnou orieškovou chuťou sa dá v kuchyni priam čarovať. Zaobchádzajte s nimi však šetrne. „Mangold netreba dlho tepelne upravovať, aby nestmavol, nestratil farbu a živiny, ktoré obsahuje. Odporúčam stonky a listy len zblanžírovať. Pár sekúnd povariť vo vriacej vode a rýchlo schladiť v ľadovej vode,“ prízvukuje šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure Bratislava Centrum. V takejto úprave sa hodia ako príloha k mäsám, najmä hydinovým a k rybe.
Slaný závin s mangoldom
Polievky, omáčky či slané záviny z mangoldu sú nielen chutné, ale aj rýchle na prípravu. Vyskúšajte napríklad jednoduchý osvedčený recept na závin s mangodlom a feta syrom. Krátko poduste listy na olivovom oleji, pridajte soľ, korenie a cesnak. Vychladnutú zmes rozvrstvite na lístkové cesto, posypte feta syrom, zrolujte a upečte. Zabudnite na gramáž a riaďte sa vlastnou chuťou a počtom jedákov. Závin výborne chutí teplý aj studený, teda k stihne vychladnúť skôr, ako ho rodina rozchytá. Dápete sa konzumovať ako samostatne alebo ako príloha k mäsu, spolu so zeleninovým šalátom, poliaty teplou či studenou napríklad syrovou omáčkou.
Najzdravší je surový
Teplá úprava mangoldu je síce chutnejšia, pre zachovanie výživových hodnôt je však najlepšie konzumovať čerstvé listy. Ani tu sa fantázii medze nekladú. Skúste pridať mladé lístky do šalátov alebo smoothies. Okrem toho, že telu doprajete dávku minerálov a vitamínov, urobíte niečo aj pre štíhlu líniu. „Mangold je neuveriteľne chutný a zdravý. Pre svoju nízku energetickú hodnotu je zaujímavým doplnkom redukčných diet,“ vyzdvihuje prednosti mangoldu šéfkuchár. A ako dodáva: „Najlepšie je ho pripravovať čerstvý, pokiaľ je šťavnatý. Žiadne dlhé skladovanie v chladničke.“
Zubáč pošírovaný v bylinkovom masle, mangold a stratené vajce
Pošírovaný zubáč
Suroviny:
- 200 g filety zubáča
- 250 g masla
- 10 g čerstvého tymiánu
- 1 hlavičku cesnaku
- 5 g rozmarínu
- Soľ
- Kôra z jedného citrónu
Postup:
Maslo roztopíme na panvici, nie však rýchlo, aby nezhorelo. Do panvice vložíme všetky ingrediencie okrem zubáča a necháme lúhovať aspoň 20 minút. Nakoniec ponoríme rybu a pomaly pošírujeme približne 10 minút.
Mangold
Suroviny:
- 1 hrsť mangoldu
- 1 strúčik cesnaku
- Šťava z ½ citróna
- Soľ
- Čierne korenie
Postup:
Na rozpálenej panvici rýchlo zarestujeme mangold (približne 30 sekúnd), pridáme cesnak, dochutíme citrónom, soľou a korením.