pixabay.com
StoryEditor

Nielen na gril: 3 marinády na mäso, ktoré musíte vyskúšať!

15.06.2017, 11:00
Recepty a tipy
Základ vynikajúcej marinády tvoria čerstvé bylinky. Vieme, aké najlepšie chutia na hovädzine, jahňacine aj kuracine.

Marináda na hovädzie

Potrebujeme:

200 ml červeného vína, 50 ml vínneho alebo jablčného octu, 1 mrkvu, 1 koreň petržlenu, kúsok bielej časti póru, 3 bobkové listy, 5 guľôčok borievky, 5 guľôčok nového korenia a 1 ČL čierneho korenia

Postup:

Do porcelánovej misy nalejeme víno a ocot. Mrkvu, petržlen a pór očistíme, nakrájame na kolieska a pridáme spolu s bobkovými listami do misy. Korenie zľahka opečieme nasucho na panvici, preložíme do mažiara a nahrubo rozdrvíme. Pridáme do marinády, všetko zmiešame a vložíme porcie mäsa.

Marináda na jahňacie

Potrebujeme:

200 ml olivového oleja, niekoľko lístkov čerstvého rozmarínu, 1 hlavičku cesnaku, hrubo drvené čierne korenie.

Postup:

Olivový olej mierne zahrejeme na teplotu, v‑ktorej ešte udržíme prst, aby sme sa nepopálili. Hlavičku cesnaku rozdelíme na jednotlivé strúčiky a‑tie aj so šupkou stlačením rozdrvíme. Vložíme spolu s‑lístkami rozmarínu a‑drveným čiernym korením do oleja. Olej necháme vychladnúť a‑potom prelejeme cez porcie mäsa v‑mise.

Marináda na kura

Potrebujeme:

1 pomaranč, šťavu z jedného citróna, 2 – 3 ČL medu, 100 ml slnečnicového oleja, 1 ČL mletého zázvoru, soľ a čierne korenie, 2 tyčinky škorice, stonky čerstvého tymianu, 1 červenú cibuľu

Postup:

Šťavu z polovice pomaranča, citrónovú šťavu, med, olej, zázvor, soľ a čierne korenie vložíme do uzatvárateľného skleneného pohára, dobre a‑tesne uzatvoríme a‑pretrepeme. Nalejeme do porcelánovej misy, pridáme škoricu, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, pokrájanú druhú polovicu pomaranča, lístky tymianu a vložíme mäso.

Naše tipy

Borievka alias jalovec

Bobule borievky obyčajnej majú silnú, aromatickú chuť, preto ich pridávame veľmi opatrne. Na hovädzom mäse a divine chutia korenisto a pripomínajú vôňu letného lesa. Podporujú trávenie.

Rozmarín

Táto voňavá bylinka chutí horkasto a krásne vonia. Do mäsitých jedál ju pridávajú Taliani. Počas grilovania stačí prihodiť čerstvo odtrhnuté vetvičky do pahreby a mäso tak nasaje krásnu arómu.

Tymian

Aromatickú vňať využijete na ochutenie mäsa, ale aj údenín, syrov, šalátov a dusenej zeleniny. Je hlavnou zložkou známeho provensalského korenia. Je to jedno z najsilnejších prírodných antibiotík a navyše podporuje trávenie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:09