Marináda na hovädzie
Potrebujeme:
200 ml červeného vína, 50 ml vínneho alebo jablčného octu, 1 mrkvu, 1 koreň petržlenu, kúsok bielej časti póru, 3 bobkové listy, 5 guľôčok borievky, 5 guľôčok nového korenia a 1 ČL čierneho korenia
Postup:
Do porcelánovej misy nalejeme víno a ocot. Mrkvu, petržlen a pór očistíme, nakrájame na kolieska a pridáme spolu s bobkovými listami do misy. Korenie zľahka opečieme nasucho na panvici, preložíme do mažiara a nahrubo rozdrvíme. Pridáme do marinády, všetko zmiešame a vložíme porcie mäsa.
Marináda na jahňacie
Potrebujeme:
200 ml olivového oleja, niekoľko lístkov čerstvého rozmarínu, 1 hlavičku cesnaku, hrubo drvené čierne korenie.
Postup:
Olivový olej mierne zahrejeme na teplotu, v‑ktorej ešte udržíme prst, aby sme sa nepopálili. Hlavičku cesnaku rozdelíme na jednotlivé strúčiky a‑tie aj so šupkou stlačením rozdrvíme. Vložíme spolu s‑lístkami rozmarínu a‑drveným čiernym korením do oleja. Olej necháme vychladnúť a‑potom prelejeme cez porcie mäsa v‑mise.
Marináda na kura
Potrebujeme:
1 pomaranč, šťavu z jedného citróna, 2 – 3 ČL medu, 100 ml slnečnicového oleja, 1 ČL mletého zázvoru, soľ a čierne korenie, 2 tyčinky škorice, stonky čerstvého tymianu, 1 červenú cibuľu
Postup:
Šťavu z polovice pomaranča, citrónovú šťavu, med, olej, zázvor, soľ a čierne korenie vložíme do uzatvárateľného skleneného pohára, dobre a‑tesne uzatvoríme a‑pretrepeme. Nalejeme do porcelánovej misy, pridáme škoricu, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, pokrájanú druhú polovicu pomaranča, lístky tymianu a vložíme mäso.
Naše tipy
Borievka alias jalovec
Bobule borievky obyčajnej majú silnú, aromatickú chuť, preto ich pridávame veľmi opatrne. Na hovädzom mäse a divine chutia korenisto a pripomínajú vôňu letného lesa. Podporujú trávenie.
Rozmarín
Táto voňavá bylinka chutí horkasto a krásne vonia. Do mäsitých jedál ju pridávajú Taliani. Počas grilovania stačí prihodiť čerstvo odtrhnuté vetvičky do pahreby a mäso tak nasaje krásnu arómu.
Tymian
Aromatickú vňať využijete na ochutenie mäsa, ale aj údenín, syrov, šalátov a dusenej zeleniny. Je hlavnou zložkou známeho provensalského korenia. Je to jedno z najsilnejších prírodných antibiotík a navyše podporuje trávenie.