Ovocie aj zeleninu radšej odkladajte do chladničky.Shutterstock
StoryEditor

Zbavte sa vínnych mušiek raz a navždy. Pomôže vám aj špeciálny druh rastliny

12.10.2024, 08:00
Recepty a tipy

S vínnymi muškami z času na čas bojuje asi každá domácnosť. Nie je jednoduché rýchlo sa ich zbaviť a to najmä kvôli tomu, že sa tento hmyz veľmi rýchlo rozmnožuje. Ich útočiskom je prezreté ovocie, zelenina či bio odpad. Správne skladovanie potravín je preto v tomto prípade veľmi dôležité.

Obzvlášť sa im darí vo vlhkom prostredí a ak je teplota okolo 25 stupňov, je to ideálne pre ich prežitie.

Skladovanie

Ak máte ovocie a zeleninu, ktorá nepatrí do chladničky, pravidelne ju kontrolujte, aby sa v košíku plnom dobrôt neobjavili títo nevítaní hostia v podobe vínnych mušiek. Dobré je tiež nádoby s ovocím a zeleninou prikrývať špeciálnymi pokrievkami, ktoré zabránia tomu, aby tento hmyz medzi nimi nakládol vajíčka. Od tohto momentu je to už len sedem dní, aby sa z lariev stali mušky, ktoré vám budú znepríjemňovať život. Okrem ovocia a zeleniny sú pre ne lákavé aj džúsy či zvyšky jedál a samozrejme víno. Vínne mušky sa k vám domov najčastejšie dostanú na potravinách ako voľným okom neviditeľné vajíčka či larvy.

Ako s nimi zatočiť?

Ak sa tohto drobného hmyzu chcete definitívne zbaviť, musíte dbať na viacero vecí. Okrem už spomínaného skladovania a prekrývania potravín udržujte vašu kuchyňu v dokonalej čistote. Dezinfikujte pravidelne kuchynskú linku a na pomoc si okrem bežných prípravkov môžete zobrať aj svoje vlastné, ekologické. Stačí ak do pol litra vody pridáte pol deci jablčného, prípadne obyčajného octu a lyžicu sódy bikarbóny. Všetko spolu dôkladne premiešajte a dajte do rozprašovača.

image

Vínne mušky si pochutnávajú na rôznych druhoch ovocia a zeleniny.

Shutterstock

Mucholapky

Klasické mucholapky vám v tomto prípade veľmi nepomôžu, no siahnuť môžete po tých lepiacich, ktoré mušky na seba vďaka svojej väčšinou výraznej farbe prilákajú. Umiestnite ich na viacero miest vo vašej kuchyni. Pravidelne vynášajte smeti a kontrolujte ovocie a zeleninu, či medzi nimi nenájdete aj nahnité kusy. Nápomocné sú v tomto smere aj mäsožravé okrasné rastliny, ktoré vás spoľahlivo zbavia akéhokoľvek hmyzu, ktorý sa u vás doma vyskytne. Rovnako si môžete pripraviť pascu. Nádobu s užším hrdlom prekryte mikroténovým vreckom, alebo potravinovou fóliou. Upevníte gumičkou a urobte do nej otvory, cez ktoré vínne mušky vlezú dovnútra. Na dno nádoby nezabudnite dať nejaké aromatické lákadlo. Mušky síce vojdú dovnútra, no von sa im už vyjsť nepodarí.

image

Mäsožravé rastliny vás spoľahlivo zbavia akéhokoľvek hmyzu.

Shutterstock
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. október 2024 14:08