r  
StoryEditor

Leto sa bez muškátov jednoducho nezaobíde: Tipy ako ich sadiť a starať sa o ne!

13.06.2023, 10:47
Recepty a tipy

Pestrofarebné a rozmanité kvety muškátov sú pastvou pre oči. V balkónových kvetináčoch, črepníkoch a záhonoch sú tieto rastliny nenáročné na starostlivosť a zabezpečujú letnú pohodu. Ak sa budete držať niekoľkých dôležitých rád pri ich výsadbe a starostlivosti o ne, tieto pôvodom juhoafrické rastliny vám prejavia svoju vďačnosť tým, že budú od jari až do jesene krásne kvitnúť.

Odborníci z iniciatívy Pelargonium for Europe (Muškáty pre Európu) sa podelili o to, ako milovníkom muškátov garantovať kvitnúci zázrak. 

Kedy sadiť?

Do polovice mája neodporúčajú odborníci vysádzať muškáty za dverami vášho príbytku. Dôvodom je, že v našich zemepisných šírkach nás môžu v tomto období ešte stále prekvapiť mrazivé noci, čo pre tieto teplomilné rastliny nie je ideálne. Ak však už vysadíte muškáty a opäť sa ochladí, existujú spôsoby a prostriedky, ako ich ochrániť.

Akú zeminu použiť?

Čerstvý kompost je dôležitý pre dobrý štart muškátov, preto pri nákupe vždy hľadajte tú najvyššiu kvalitu. Špeciálny kompost pre muškáty je optimálne prispôsobený potrebám týchto rastlín, no kvalitný kompost pre balkónové a črepníkové rastliny alebo univerzálny kompost pre črepníkové rastliny tiež splní svoju úlohu. Dobrý kompost má vysokú schopnosť odvodu vody aj jej zadržiavania. Pre rastliny je oporou, pričom umožňuje, aby mali korene zabezpečený dostatok vzduchu. Spoznáte ho podľa príjemnej zemitej vône, sypkej konzistencie a prísad ako sú črepiny či perlit.

Čo s vodou?

Muškáty nemajú radi prelievanie. Prebytočná voda musí mať možnosť odtekať. Okrem kvalitného kompostu zabezpečí odtok vody aj vrstva črepín, keramzitových kamienkov alebo podobných materiálov na spodku kvetináča, pretože zabráni tomu, aby kompost zablokoval otvory na odtok vody. Jednoducho ich pridajte pri výsadbe.

Tip: ak používate kvetináč so zabudovanou nádržou na vodu, drenážna vrstva v takomto prípade nie je potrebná.

Ako ďaleko od seba by mali byť muškáty v kvetináči?

Okrem vhodnej nádoby a kvalitného substrátu je pri pestovaní muškátov dôležitá aj správna vzdialenosť od susednej rastliny. Mali by byť od seba vzdialené aspoň 20 cm. To znamená, že v balkónovom kvetináči s dĺžkou 60 cm x šírkou 20 cm je miesto maximálne pre tri muškáty, zatiaľ čo v 100 cm boxe je miesto pre štyri až päť muškátov. Kvetináč pre jednu muškátovú rastlinu by mal mať priemer minimálne 20 cm.

Tip: V balkónovom kvetináči by sa mali striedať ťahavé muškáty s muškátmi vo vzpriamenej polohe, aby sa rastliny mohli voľnejšie rozvíjať.

Kde je muškátom najlepšie?

Muškáty sú rastliny, ktoré milujú slnko. Čím viac svetla dostanú, tým bohatšie budú mať kvety. Uprednostňujú priame slnko, ale zvládnu aj polotieň. Odrody s veľkými alebo dvojitými kvetmi ocenia aj miesto chránené pred silným vetrom a dažďom, napríklad pri stene domu alebo pod strechou.

image

d

Ako často ich polievať?

Muškáty potrebujú veľa vody, aby sa im stále tvorili nové kvety. Počas horúcich slnečných dní ich možno budete musieť zalievať ráno aj večer. Voda by mala byť čo najteplejšia a mali by ste ju aplikovať priamo do pôdy, a nie na samotnú rastlinu. Balkónové kvetináče so zásobníkmi alebo vlastný domáci automatický zavlažovací systém výrazne skracujú čas zavlažovania. Tip: Zalievať môžete aj počas daždivých dní. Pri hojne rastúcich rastlinách sa kvapky dažďa často ani nedostanú do pôdy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 08:54