Ak si myslíte, že je škoda použiť kvalitné víno do varenia, ste na omyle. Pretože je to ďalšia z ingrediencií ktorá buď jedlo pokazí, alebo vďaka nemu získa nový rozmer.
Biele alebo červené
Do varenia môžete použiť tak biele, ako červené víno. Ako a s čím ich kombinovať nie je žiadna veda. Červené víno sa hodí k červenému mäsu. Pokojne ho teda použite pri príprave hovädziny, bravčoviny či diviny. Skvele chutí aj v kombinácii s ovocím a čokoládou. Biele víno je svieže. Práve preto najlepšie chutí v rizote, s rybami, hydinou, špargľou a tiež s citrusmi.
Rizoto
Ak sa chystáte pripraviť skvelé talianske rizoto, napríklad aj so špargľou ktorej sezóna vrcholí, potom nezabudnite práve na biele víno. V tomto prípade sa vám oplatí ho aj otvoriť a nie čakať na to čo zvýši. Stačí si vybrať recept ktorý vám najviac vyhovuje a pustiť sa do varenia.
Marináda
Ak chcete pripraviť chutné mäso, pripravte si marinádu do ktorej okrem overených surovín použijete aj víno. Mäsu dodá nie len lahodnú chuť, ale bude vďaka nemu aj jemnejšie.
Dusenie
Do gulášu či iných pokrmov z diviny a červeného mäsa pokojne pridajte víno počas varenia. Omáčke dodá nie len skvelú farbu, ale aj chuť. Skvele chutí napríklad v šípkovej omáčke.
Pečenie
Pečiete mäso v celku? Alebo sa chystáte grilovať? Aj v týchto prípadoch víno vášmu jedlu dodá šmrnc ktorý potrebuje. Namiesto výpeku, alebo v kombinácii s ním jednoducho mäso v pravidelných intervaloch potierajte. Kôrka ktorú získa bude nie len chrumkavá, ale aj chutná. Vyskúšajte tiež kombináciu vína a medu. Budete prekvapené aký nový rozmer zrazu vaše jedlo získa.
Dezert
Ak si chcete pripraviť osviežujúci dezert pre dospelých, aj v tomto prípade vám skvele poslúži víno. Hrušky varené v červenom víne v kombinácii s rôznymi koreninami a vanilkovou zmrzlinou ohúri nie len vás, ale aj každú návštevu.