Nezabudnite si na jarnej prechádzke nazbierať medvedí cesnak.dreamstime
StoryEditor

Toto sú recepty z medvedieho cesnaku, ktoré musíte rozhodne vyskúšať

20.03.2023, 10:00
Recepty a tipy

Sezóna medvedieho cesnaku vrcholí. Nezabudnite si ho počas prechádzky nazbierať, pretože je nie len chutný, ale aj zdravý. Skvelé jedlá z neho pripravíte za pár minút a že si na nich pochutná celá rodina, o tom niet pochýb.

Dary prírody by ste mali využiť naplno práve počas obdobia keď rastú či dozrievajú. No iste vás poteší, ak také pesto z medvedieho cesnaku nájdete vo vašej chladničke aj o pár mesiacov neskôr. Takto ho pripravíte za pár minút.

Polievka z medvedieho cesnaku

Polievky sú veľmi zdravé, preto by ste ich mali mať vo vašom jedálničku čo najčastejšie. Pokiaľ ich nestíhate na obed, doprajte si jednu namiesto večere. Polievka z medvedieho cesnaku je ľahká, zdravá, výživná a pripravenú ju budete mať do pol hodinky. Na štyri porcie budete potrebovať päť väčších zemiakov. Kým zemiaky očistíte, speňte si do sklovita jednu na drobno nakrájanú šalotku na lyžici ghee masla. Keď je už takmer hotová pridajte poriadnu hrsť nasekaného umytého medvedieho cesnaku a pár sekúnd restujte spolu s cibuľkou. Pridajte zemiaky, mletú rascu, soľ a korenie, zalejte vodou a varte kým nebudú zemiaky mäkké. Potom pridajte podľa preferencií vegánsku, alebo šľahačkovú smotanu, nechajte prevariť a všetko spolu zmixujte ponorným mixérom. Polievku pokojne dochuťte aj niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. K polievke podávajte opečené toasty a samozrejme troškou strúhaného parmezánu, alebo iného obľúbeného syra. 

image

Polievka z medvedieho cesnaku vás prekvapí svojou intenzívnou chuťou.

dreamstime

Rizoto s medvedím cesnakom

Ak ste fanúšikom bezmäsitých jedál, potom si určite pochutnáte aj na rizote s medvedím cesnakom. Na masle opražte väčšiu na drobno nakrájanú šalotku a pridajte jednu šálku arborio ryže. Pár sekúnd ju opražte a zalejte bielym vínom. Keď sa víno odparí, ryžu neustále podievajte horúcim vývarom tak, aby v ňom bola stále ponorená. Kým sa ryža varí, očistite si asi dvadsať lístkov medvedieho cesnaku a rozmixujte ho. Tesne pred dovarením ryže pridajte medvedí cesnak, premiešajte, dochuťte soľou a korením a ešte varte pár minút. Na závere pridajte nastrúhaný parmezán a 70 gramov masla, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu. Nezabudnite, že ryža by mala byť al dente. Dobrú chuť!

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku je skvelé. Viete ho jesť ako nátierku spolu s chrumkavým čerstvým chlebíkom, alebo ho pridať do cestovín, no výborne chutí aj s mäsitými pokrmami. Príprava je opäť veľmi jednoduchá a pokiaľ pesto uskladníte v chladničke, vydrží vám aj niekoľko mesiacov. Podstatné je zaliať ho vždy po použití olivovým olejom. Poďme však na samotnú prípravu pesta. Cesnak by mal byť aj v tomto prípade dokonale čistý a suchý. Cesnak mixujte spolu s olivovým olejom a ľubovoľnými orieškami. Skvele chutia píniové orechy, ale aj mandle. Tie však musíte zbaviť šupky. Olej pridávajte postupne, aby pesto nebolo príliš husté ani riedke. Nie len ako dochucovadlo, ale aj ako konzervant bude v tomto prípade slúžiť soľ. Pesto uskladnite v chladničke, v sklenených fľaštičkách po vrch zaliate olejom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:29