Šupky z citrusov určite nevyhadzujte.pexels
StoryEditor

Tieto druhy ovocia určite šupky zbavovať nemusíte. Pokojne ho môžete konzumovať spolu s ňou

19.02.2023, 10:00
Recepty a tipy

Vedeli ste, že niektoré druhy ovocia a zeleniny šúpete úplne zbytočne? Šupka dokonca v mnohých prípadoch vôbec nepatrí do koša. Nachádza sa v nej totiž veľa vitamínov a živín, ktoré sú pre vaše telo prospešné.

Už je to zrejme sila zvyku, že banán, či iné druhy ovocia pred konzumáciou ošúpete. Prekvapí vás však, ktoré ovocie šupky rozhodne zbavovať nemusíte.

Citrusy

Viete si predstaviť, že by ste sa zahryzli do pomaranča či mandarínky ešte pred tým, než ich zbavíte  horkej šupky? Pri tejto predstave vás asi aj jemne strasie. A úplne vám rozumieme, šupka tohto ovocia naozaj nechutí práve najlepšie. No nemusíte ju dávať hneď ani do koša. Pomarančová či citrónová kôra sa bežne používa pri varení a o pečení ani nehovoriac. Ak chcete túto kôru ďalej použiť, ideálne bude, ak si kúpite ovocie v bio kvalite. Pokojne ju nechajte vysušiť vcelku, alebo nastrúhanú na veľkosť, ktorú na prípravu konkrétnych koláčikov potrebujete.

Banány

Aj šupku z banánov zrejme považujete len ako akýsi ochranný obal ovocia, ktoré máte tak veľmi radi. V niektorých ázijských krajinách však aj isté druhy banánov konzumujú vcelku a to aj so šupkou. A vedia prečo. Obsahuje totiž množstvo prospešných látok pre vaše telo. Ak teda budete mať možnosť ochutnať túto delikatesu, určite jej nepovedzte nie. Odrody banánov, ktoré sú bežne dostupné v našich obchodoch vám zrejme chutiť nebudú, no ak pridáte kúsok poriadne očistenej banánovej šupky napríklad do smoothie, doplníte si poriadnu dávku vitamínov.

image

Banánovú šupku v niektorých krajinách bežne konzumujú.

pexels

Kivi

A pri ovocí ešte chvíľu zostaneme. Niektorých zrejme prekvapí, že ani chlpaté kivi netreba šúpať. Práve naopak, šupka je plná antioxidantov a vitamínov, najmä vitamínu C. Preto by ste jej mali dať šancu. Ale čo s nepríjemnými chĺpkami? Odstráňte ich jemnými ťahmi pomocou ostrej strany nožíka a následne kivi poriadne umyte a vychutnajte si ho celé aj so šupkou.

Hurmikaki

Hurmikaki by ste si mali vychutnávať pravidelne predovšetkým preto, že je podobne ako predošlé druhy ovocia, bohaté na živiny, minerály a vitamíny. A ani toto exotické ovocie nie je potrebné šúpať, najmä ak je kaki zrelé. Jeho chuť je fantastická a šupka mu na nej vôbec neuberá.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:48