Tabletky do umývačky majú všestranné využitie.dreamstime
StoryEditor

Tabletky do umývačky riadu majú viac než len jedno využitie. Môžete nimi nahradiť čistič WC, rúry a ešte omnoho viac

22.01.2023, 22:00
Recepty a tipy

Umývačka riadu je súčasťou väčšiny domácností. Tí, ktorí si vďaka nej uľahčujú denno dennú prácu majú určite aj zásoby gélov či tabliet určených práve do tohto spotrebiča. Ak radšej používate práve tablety, máme pre vás dobrú správu. Môžete ich totiž využiť nielen na to, na čo sú predurčené.

Tabletky do myčky vám pomôžu pri upratovaní kuchyne, aj kúpeľne. Nemusíte tak míňať kopec peňazí na kúpu prostriedkov z ktorých každý je určený na čistenie niečoho iného. Tu všade sa vám zídu.

Kúpeľňa

Koľko prípravkov potrebujete na to, aby ste upratali kúpeľňu podľa vašich predstáv? Prípravok na sklo, na batérie, na umývadlo a vaňu, na toaletu. A to sme ešte stále určite nevymenovali všetko. Je tu ešte vodný kameň. Najmä ten, ktorý je usadený na dne toalety je ťažšie odstrániteľný a navyše, ak sa jeho pravidelné čistenie zanedbá, budete potrebovať viac než len klasický WC gél. Práve tu môžete siahnuť po tabletke do umývačky. Stačí, ak ju večer hodíte do misy a necháte pôsobiť cez noc. Ráno použite kefu na WC, pomocou ktorej nečistoty a kameň odstránite. Pôjde to rýchlo a oveľa jednoduchšie ako inokedy. Potom už len spláchnite a toaleta bude ako nová. V kúpeľni však ešte na chvíľu zostaneme. Tabletku rozdrvte a zalejte ju teplou vodou v nádobe do ktorej budete namáčať handričku. Poriadne premiešajte aby sa rozpustila a touto vodou môžete bez problémov zbaviť vodného kameňa napríklad sklo na sprchovacom kúte s ktorým inokedy bojujete. Ak do rozdrvenej tabletky pridáte menej vody a vznikne vám pasta, môžete ňou umyť umývadlo aj vaňu. A napokon práčka. Aj tu vám obchodné reťazce ponúkajú množstvo prípravkov ktoré ju zbavia vodného kameňa či zápachu. Nie je však nutné kupovať ďalšie prostriedky, ktoré zaberú miesto a odľahčia peňaženku. Do prázdnej práčky vhoďte z času na čas dve tablety a dajte na prázdno prať pri teplote aspoň 60 stupňov. Práčke takáto očista prospeje.

image

Pomocou tabliet vyčistíte v kúpeľni WC, vaňu aj sprchovací kút.

dreamstime

Kuchyňa

Opäť ste robili desať veci naraz a zabudli ste na to, že varíte v hrnci ryžu? Žiaden stres, aj s pripáleninami si tabletka poradí raz dva. Tabletku rozdrvte, pridajte trošku vody, aby vám vznikla už spomínaná pasta a pomocou hubky s drsnejším povrchom odstráňte popáleninu. Ak si to bude vyžadovať viac úsilia a nebude to také jednoduché, v tom prípade túto pastu rozotrite po dne hrnca a nechajte pôsobiť cez noc. Takáto kašovitá konzistencia vám pomôže aj pri čistení rúry. Pomocou hubky a takto vlastnoručne vyrobeného prípravku sa ľahko zbavíte všetkých škvŕn a popálením.

Čisté steny

Ak rozpustíte tabletu v litri vody, vznikne vám roztok, ktorý môže mať všestranné využitie. Zbaví vás čmárancov na stenách, ale môžete ním vyčistiť aj kachličky či zástenu pri sporáku, ktorú je nevyhnutné umyť takmer po každom varení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:11